Preskoči na vsebino


NOVICE IZ ŽUPNIJE

KANONIČNA VIZITACIJA NAŠE ŽUPNIJE

 

25.2.2019 je našo župnijo obiskal nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Vizitacije se opravljajo po vseh dekanijah.  Kidričevo spada v  dekanijo Ptuj.

Vizitacija se opravi z namenom, da  nadškof  preveri delovanje  župnije in spozna tudi kraj v katerem deluje.

 

Po predhodno pripravljenem  programu je v dopoldanskih urah obiskal  tovarno Talum v spremstvu našega g. župnika in tajnika. Sprejel jih je predsednik uprave Marko Drobnič. Po uvodnem razgovoru, krajši predstavitvi tovarne in proizvodnje, so si ogledali  proizvodnjo rondelic in izparilnikov. Z navdušenjem je povedal, da je bil obisk v Talumu zelo na nivoju, za kar se predsedniku gospodu Drobniču prisrčno zahvaljujemo.

Obiskali so  tudi Občino Kidričevo. Zaradi bolezni župana, jih je sprejel direktor občinske uprave gospod Napast. V pogovoru se je  seznanil o velikosti občine in naselja Kidričevo, številu prebivalcev, o gospodarskih dejavnostih ter o sodelovanju z župnijo.

Po končanem razgovoru so skupaj obiskali še Osnovno šolo v Kidričevem.

Sledilo je kosilo v restavraciji PAN Kidričevo.

 

Po kosilu sta z gospodom župnikom pregledala poslovanje župnije in stanje vseh objektov.

 

Gospod župnik je seznanil nadškofa o  sodelovanju med župnijami Lovrenc in Cirkovce ter o pastoralnem delu v Domu starejših občanov.

 

V popoldanskem času so bile predvidene predstavitve dela tajnice, katehistinje, oznanjevalne in liturgične komisije ŽPS,  Karitasa, ključarjev, Katoliškega kulturnega društva in delo gospodarskega sveta.

 

Tajniška dela opravlja  gospa Cvetka Bračun, vodi finančno poslovanje, je katehistinja, pripravlja  župnijska oznanila in skrbi za ministrante. Gospod škof je bil navdušen nad njenim natančnim in ažurnim delom ter preglednim poslovanjem.

Oznanjevalna komisija zajema verouk, komisijo za družino, komisijo za izseljence, dom varovancev starejših občanov in župnijska oznanila . Predstavila sta jo Urška in Matej Novak.

 

Liturgična komisija  zajema pevski zbor, molitveno skupino, svetopisemsko skupino, bralce, ministrante in skrb za čistočo cerkve, učilnic, krašenje cerkve. Delo skupin je predstavila Marija  Rampre, vodja pevskega zbora.

 

O delu Karitasa je izčrpno poročala podpredsednica Karitasa Vida Komljenovič.

 

Po krajšem oddihu ob kavici, sta ključarja Anica Zobič in Drago Horvat povedala za kaj vse skrbijo v župniji ključarji, ki jim gredo zasluge, da vse lepo funkcionira kot v domačem gospodinjstvu.

 

Katoliško kulturno društvo prispeva pomemben delež aktivnosti skozi vse leto. Pripravlja proslave, delavnice, koncert, sodeluje pri raznih župnijskih aktivnostih. Predstavila ga je Anica Zobič.

 

Za Župnijski gospodarski svet je podala poročilo gospa Slavica Mlakar. Poročala je o obnovitvenih in vzdrževalnih delih za obdobje od leta 2007. Ker župnija razpolaga s skromnimi sredstvi, ki jih zbere s prostovoljnimi prispevki župljanov in občine Kidričevo, smo kljub temu opravili vse potrebne obnove, ki dajejo boljši videz objektom, kvalitetnejše bivanje in s tem zagotovili večjo trajnost objektov in naprav.

Sledila je slovesna sveta maša.  Po maši je bila seja ŽPS in ŽGS z nadškofom.

Lanski in letošnji birmanci pa so imeli srečanje v učilnici, ki ga je vodil  škofov tajnik.

Dan smo zaključili ob malici in prijetnem klepetu z nadškofom in tajnikom.

Zapisala: Slavica Mlakar

 

 

POSEBEN OBISK

 

V ponedeljek nas je Škof obiskal,

nam je vso mašo lepo pripovedoval.

Cel dan je bil pri nas,

joj, saj videl je, vso vas.

Pravilno se je odločil,

da kratek obisk pri nas je naredil.

Vsi v cerkev smo prišli,

da bi našega Škofa videli.

Zdaj pa naj si odpočije,

saj takega kraja še videl ni

in tudi pozabil ga ni,

saj globoko v spominu tiči.

 

Mia Domajnko, 6. razred

 

 

 

 

 

 

Obiskal nas je g. nadškof

 

V ponedeljek, 25. 2. 2019, je našo župnijo obiskal g. nadškof Alojzij Cvikl. Obiskal je tudi Talum, Občino Kidričevo in šolo v Kidričevem.

Ta ponedeljek ni bilo verouka, ampak smo bili učenci vabljeni k masi. Maševala sta g. nadškof in naš g. župnik. Pri maši je bilo veliko otrok in tudi odraslih. G. škof je bil nasmejan. Zelo je bil navdušen, ker je bilo pri maši veliko otrok.  Razveselili smo ga z glasnim petjem pesmi (Jezus se ob morju ustavi in Veruj v Boga). Jaz sem pri maši zelo užival med petjem in z veseljem sem prisluhnil g. škofu. Po maši smo imeli otroci pojedino v veroučni učilnici. Močno je dišalo po pici in krofih. Obisk g. škofa bo nam otrokom še dolgo ostal v lepem spominu.

Zapisal: Tadej Kukovec Mlakar, 4. razred

 

 

 

Nadškofovega obiska smo se zelo razveselili

 

V ponedeljek nas je v naši župniji obiskal škof g. Alojzij Cvikl. Ker je ta teden vsem razredom odpadel verouk, smo se zato vsi udeležili maše. Maševali so: škof g. Alojzij, škofov tajnik g. Jure in naš župnik g. Anton. Pred mašo smo imeli še pevske vaje, saj smo te pesmi zapeli pri maši -  da je bilo vse še bolj slavnostno. Škofa smo se zelo razveselili, saj smo se nekateri prvič srečali z njim.

Po maši pa nas je čakalo še presenečenje. V učilnici so za nas pripravili pice in krofe in vsi smo veseli odšli domov.                                                     

Zoja Ivančič, 2. razred

 

 

 

 

Naša domovina je v nebesih, naš končni cilj pa življenje z Bogom.

Hvala vsem, ki ste pripomogli k lepemu sprejemu nadškofa.

Župnija se še posebej zahvaljuje vsem, ki ste se udeležili svete maše, vsem družinam, veroučencem, mamicam in očkom, dedkom in babicam,…, da smo tako pokazali, da nam je mar za našo župnijo, za živi stik z Bogom, ki se uresničuje po evharistiji.

Cvetka Bračun

 

 

Barvanje sveč

 

Po novem letu smo na svete tri kralje začeli s svojimi novimi »obveznostmi«. Pričeli smo barvati naše male bele svečke. To smo počeli vsako nedeljo po sveti maši. Uporabljali smo lepilo z bleščicami in različne barve. Tako so nastajale čudovite svečke, ki jih bomo z veseljem prinesli v nedeljo na svečnico k sveti maši.

Zoja Ivančič

veroučenka 2. razreda

 

 

Svetopisemski maraton

 

Tudi naša župnija se je pridružila svetopisemskemu maratonu. Mini svetopisemski maraton smo imeli v Župniji Svete Družine v Kidričevem 26. in 27. januarja. Pred maratonoma, ki so ju brali birmanci in veroučenci je navzoče najprej nagovoril župnik g. Anton Pačnik, pred maratonom odraslih pa je nekaj uvodnih besed spregovorila voditeljica biblične skupine gospa Marija Škafar.

 

Kot prvi so nas navdušili birmanci, saj so pred sobotno sveto mašo prav vsi sodelovali in brali sveto pismo. Nato smo imeli svetopisemski mini maraton še pred glavno nedeljsko mašo, ki so ga pripravili člani biblične skupine. Pri branju so sodelovali tudi nekateri drugi verniki. In še tretji mini maraton smo imeli v župniji pred družinsko sveto mašo, pripravili pa so ga veroučenci.

 

Vse skupine so nas zelo navdušile z lepim številom bralcev in z njihovo zavzetostjo, še posebej pa veroučenci, kjer smo imeli kar 17 bralcev – sodelovali so veroučenci od 1. do 6. razreda. Bilo bi jih še več, a so žal nekateri zboleli, nekateri pa se maratona niso mogli udeležiti iz kakšnega drugega razloga. Najmlajša bralka na maratonu je bila Vita Šulek, veroučenka 1. razreda .

 

Veroučenke 4. razreda: Julija Petrovič, Izza Frangež, Melani Jančec in Mia Topolovec, so o maratonu zapisale sledeče:

 

Bilo je zelo zanimivo in imela sem se odlično. Veroučenci smo sodelovali v branju svetega pisma. Brali smo zelo lepo. Imela sem se super! Maraton je bil super. Škoda, da se je tako kmalu začela maša, da nismo mogli še nadaljevati z branjem.

Maša je bila super. Bilo je lepo, ker nas je veliko bralo. Po maši smo barvali sveče. Na svečnico bomo s temi svečami pri maši. Tudi takrat pridem, ker bo sigurno zelo zanimivo in lepo. Super smo brali. Bili smo pridni. Na koncu maše smo dobili mini pice.

 

Vsem »maratoncem«, HVALA, da smo lahko skupaj začutili Njega, Njegovo skromnost, v kateri je toliko moči, modrost,…

 

Hvala in čast in slava tebi Bog Vsemogočni Stvarnik nebes in zemlje.

 

Cvetka Bračun

 

 

Tudi petja ni manjkalo

 

Letošnje polnočnice smo začutili še preden smo prišli do cerkve. Bilo je vse v lučkah in nam je oznanjalo, da se nocoj nekaj dogaja, da se bo nocoj rodil Kristus in da bo dete položeno v jasli. Cerkev je bila polna in tudi petja ni manjkalo, za kar se moramo zahvaliti Danilu Jeza in Tomiju Valenku, ki nas je pri polnočnici tudi spremljal na orglah. Nekatere pevke so vztrajale in vsakikrat hodile na vaje, saj smo za pripravo imeli le kratek čas. So pa nam vaje vsakokrat zelo potrebne. Vabimo, da se nam kdo pridruži, pa bo še lepše in boljše.

 

Marija Rampre

 

 

»Pridi, Gospod Jezus«

 

Adventni čas je čas pričakovanja Jezusovega prihoda. Človeku postane kar toplo pri srcu, ko opazuje te naše mlade – s kakšno zavzetostjo so sodelovali pri pripravah na naš najlepši krščanski praznik.

 

Pri vsaki nedeljski sveti maši so veroučenci prižigali sveče na adventnem vencu in recitirali … JEZUS IN MARIJA, ČAKATA NA NAS,…

 

Po mašah so izrezovali in krasili okraske za smreko, pri verouku smo posejali pšenico in izdelali ovčke. Že na zunaj se je poznalo, da pričakujemo nekaj velikega, a Jezuščka smo želeli sprejeti v svoja srca, zato smo opravili tudi spoved.

 

Zoja Ivančič, veroučenka 2. razreda je o pripravah na božič zapisala:

Vsako adventno nedeljo smo po otroški maši izdelovali okraske za našo smreko. Izrezali smo razne oblike, naje smo dali lepilo in po njih posipali bleščice. Tako so nastali čudoviti okraski, ki smo jih na zadnjo nedeljo pred božičem obesili na smreko. Bilo je zelo lepo.

 

Čudovito je bilo videti, kako so otroci obešali svoje umetnine. Dodali so še pisane bonbone in smrečka je bila kmalu zelo obtežena.

 

Tako smo se skupaj lepo pripravili na praznovanje Jezusovega rojstva.

Na božični dan popoldan pa je bilo v cerkvi zopet zelo živahno.

 

Otroci so imeli popoldan svojo mašo, pri kateri so v jaslice prinesli šparovčke, kjer so ves adventni čas zbirali denar za revne otroke, pšenico, ki so jo posejali pri verouku in ovčke. Sledila je maša z blagoslovom otrok, kjer je gospod župnik nad vsakim otrokom posebej molil in ga izročil v božje varstvo.

 

Hvala gospodu župniku, da so družine in predvsem otroci začutili Njegov blagoslov. Zahvala tudi Danilu Jeza, ki je z veroučence spremljal na kitaro, ter našemu veroučencu 4. razreda, Jakobu Šuleku, ki nam je s svojo harmoniko zaigral Sveta noč in Veruj v Boga.

Jakob Šulek je veroučenec 4. razreda, ki nam občasno popestri otroške maše in zaigra na harmoniko, za kar se mu lepo zahvaljujemo.

 

katehistinja Cvetka

 

 

Père Bernardin Yoka, supérieur de la province du Congo et de la Belgique

 

V letih mojega misijonarjenja v Zairu, ki se danes imenuje Demokratična Republika Kongo, sva z misijonarjem Jožetom Šӧmnom delovala z lazaristi, ki še takrat niso imeli svojega črnega duhovnika. Imeli so vrsto semeniščnikov, kateri pa so po končani gimnaziji odhajali. Bilo nas je 38 belih misijonarjev različnih narodnosti: Belgijcev, Nizozemcev, Poljakov, dva Slovenca eden Italijan, začasno tudi po eden iz Brazilije.

Danes je v tem misijonskem kraju le še eden beli misijonar in 51 domačih duhovnikov, 19 bogoslovcev, v semenišče pa sprejmejo le po 5 prosilcev, ostale morajo odsloviti.

P. Bernarden Yoka, ki je takrat bil mali fantič je danes vrhovni voditelj te province in tudi belgijske, saj  so v Belgiji ostali patri z visoko starostjo. 

 

 

 

Praznik svete Cecilije

V četrtek, 22. novembra 2018 smo v cerkvi Svete Družine molili in peli v čast svete Cecilije.

Ne zvenijo glasovi pevk na koru vedno enako ubrano in lepo, a na Cecilijino, ko smo pele v čast zavetnici glasbe in cerkvenega petja, sveti Ceciliji, so bili glasovi izraziti in prijetni.

Po sveti maši smo bili vsi zaslužni za lepo petje pogoščeni. Ker sem v zboru tudi jaz z imenom Cecilija, so mi sodelavke iz Kulturnega društva Zvezdni dol pripravile tudi torto.

Hvaležna sem vsem za tako lepe trenutke.                  

Cecilija Bernjak

 

 

 

Birma in razrez kolača

Pri maši na birmo smo zbrali 410, 45 €, kar je za našo župnijo veliko, saj pri nedeljskih mašah zberemo le po 30 do 60 €. Vsaka župnija mora voditi ločene finance za župnijo in finance, ki so župnikova last. Nabirke ali denar zbran pri sveti maši je namenjen vzdrževanju cerkve, cerkvenih in župnijskih prostorov. Pri posebnih delih imamo tudi dodatno zbiranje denarja (posebna popravila, ogrevanje …). V zadnjih letih pobiramo tudi prispevek za verouk. Pri nas verouk učimo še vedno zastonj, vendar zbrana sredstva namenimo za veroučne aktivnosti in didaktični material.

Vzdrževanje duhovnikov  po Evropi je glede na ureditev različno. V Slovenija je ena od redkih (poleg Albanije menda edina v Evropi), ki nima urejenega dogovora med državo in Vatikanom. Zato pri nas duhovniki niso plačani od države, razen duhovniki profesorji na fakultetah in vojaški kurati, ki so pravzaprav v državni službi. Duhovniki pri nas živimo od daru vernikov. Ta dar je dar svete maše  in drugi osebni darovi vernikov (npr. ob krstu). Darovi za mašo so nekoliko višji od držav po Evropi – saj so tam duhovniki plačani.  Za celo Slovenijo višino darov za mašo in obrede pripisuje Slovenska škofovska konferenca. Višina darov je po vsej Sloveniji enaka. 

Duhovniki si pri nas pomagamo.  Župnije, ki nimajo dovolj maš, prejemajo maše iz drugih župnij, kjer je veliko pogrebov. Naša župnija sprejema polovico maš iz Hajdine.

So pa nekatere župnije, ki so sicer zelo revne. Za takšne župnije imamo v naši nadškofiji ustanovljen poseben sklad 'Pomoč duhovnikom' v katerega vsako leto duhovniki vlagamo višino denarja – dar štirih maš. Dokler nisem imel pokojnine mi je nadškofija iz tega sklada pomagala plačevati polovico socialnega zavarovanja. Našo škofijo zelo cenim tudi zato, ker mi je ves čas, ko sem bil v misijonih – seveda misijonarji opravljajo svoje delo zastonj – plačevala socialno zavarovanje.

Kaj pa škof in škofija? Tudi škofija ima zaposleno delavko, ki strogo loči škofijski in osebni denar. Naši upokojeni škofje imajo pokojnino 407€, kakor vsi upokojeni duhovniki. Tudi škofje niso plačani od držane.

Po tradiciji jim nabirka od birmi pripada, saj je to njihov edini osebni dohodek. Škofje vsak dan mašujejo 'pro populo' – za vernike svoje škofije. Seveda pa mora tudi škof sam plačevati svoje socialno zavarovanje, skrbeti za osebne in zdravstvene zahteve. 

Duhovniki smo se dogovorili, da ne bi po birmi vsakikrat preštevali denarja nabirke, ampak škofu v kuverto vložimo višino denarja desetih maš, ostalo ostane župniji.

Torej, 80 € za srečanje z birmanci  + 20 € za takratno mašo  = 100€, 200 € za birmo in 50 €, torej 350  €, od vsote  410,45 smo v župnijsko blagajno vložili 60,45 €.

Kosilo za duhovnike še ni plačano – še nismo prejeli računa.

 

Župnik

 

Zahvala

 

Občina nam je postavila čistilno napravo. Zaradi neprenehnih okvar na starem sistemu, smo občini zelo hvaležni. Zahvaljujemo se delavcem in direktorju gospodu Mercu. Obenem pa se zahvaljujemo ključarki Anici in gospe Silvi, ki so vse dni njihovega dela skrbele za hrano in pijačo.

Župnik

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF