Preskoči na vsebino


NOVICE IZ ŽUPNIJE

Zahvala

V teh vročih počitniških dneh se župnija zavzeto pripravlja, da nas ne bo zeblo, ko se bomo zbirali k bogoslužju in otroci k verouku. Skupina zvestih župljanov je že zagotovila dovolj drv za prihajajočo zimo in po končanem delu veselo nazdravila, komu?, zimi, da bi bila čim bolj prijazna z nami.  

 

 

 

Kip Medžugorske Matere Božje

 

V župnijski cerkvi imamo kip Fatimske Matere Božje. Na njeno mesto ga je postavil graditelj cerkve gospod Franc Obran. Kip je po posredovanju patrov jezuitov prispel iz Fatime do Celja, od tam pa ga je zaradi takrat zaostrenih razmer v košu prinesla gospa Tilika Rihtar, farovška kuharica.

Na desni strani oltarja imamo reliefe, ki upodabljajo cerkev, Križevec in Crnico Medžugorja. Gospod Obran je bil z Medžugorjem tesno povezan pri graditve cerkve.

V petek, 29. aprila smo prejeli manjši kip Medžugorske Matere Božje, ki ga je iz Medžugorja prinesla in nam  ga podarila Jasna Buhnec. Za kipec bomo postavili majhno kapelico pred cerkvijo pod gabrom.

 

 

 

Srečanje duhovnikov

 

Na pepelnico smo letos pri nas imeli rekolekcijo. Zaradi pandemije smo dekanijski duhovniki naša mesečna srečanja prekinili, zopet pa smo se  srečali na pepelnico. Zbralo se nas je 20 duhovnikov. Ob 9.30 smo darovali sveto mašo s pepeljenjem. Pri maši je prepeval župnijski pevski zbor. Mašo je vodil p. Jože Petek. Maše se je udeležilo tudi nekaj vernikov. Po maši smo imeli izvirno postno haloško malico, ki so jo pripravile naše gospodinje. Po dve urni pastoralni seji smo srečanje zaključili na postnem kosilu v restavraciji Pan. 

 

 

 

 

Starši so otroku luč

40 dni po božiču se v cerkvi spominjamo dogodka, ko sta Jožef in Marija prinesla Jezusa v tempelj. Starček Simeon ga je vzel v naročje in ga razglasil za: »luč v razodetje narodom...« (prim. Lk 2,32).  

Analogno temu naj bi bil vsak, ki nosi Kristusovo ime luč, gotovo pa starši otrokom v družini.

Otroci so ves mesec januar po maši in po verouku barvali vsak svojo svečo in jo v nedeljo po svečnici prižgali pred Marijinim kipom ter zmolili molitev:  

»Marija, to svečo sem pobarval in prinesel k Tebi zato, da boš pri Bogu prosila zame, mojo mamo in atija, staro mamo in dedija in za …

 

Naj zgori Tebi v čast, Ti pa nam izprosi zdravje in da bi se imeli radi.« Starši pa so tudi prižgali svojo svečo in prosili za zdravje, srečo in ljubezen v družini.

 

 

 

 

Svetopisemski maraton

Za nami je božični čas, ki smo ga zaključili z nedeljo Jezusovega krsta. So se pa v naših cerkvah še vedno razlegale božične pesmi vse do svečnice.

In ravno v tem času so po vsej Sloveniji potekali Svetopisemski maratoni, katerim se je pridružila tudi naša župnija.

 

 

Odrasli so prebirali Sveto pismo eno uro pred nedeljsko sveto mašo, pripravili pa smo tudi mini maraton veroučencev in njihovih družin. Le tega se je udeležilo 78 maratoncev, ki so »tekli« z odlomki Svetega pisma. Nekaj nas je bilo posameznikov, družin pa je bilo kar 22 – ponekod sta sodelovala dva člana, nekaj je bilo takšnih, kjer so sodelovale cele družine – starši in otroci, ponekod tudi babice.

Naj ob vsem tem omenim še družino veroučenke Sare (5. razred) , ki je poskrbela, da se nam je pridružilo kar 6 bralcev – poleg nje so brali še: ati Darko, mami Gordana, sestra Lara ter babici Irena in Zdenka.

 

Skupaj nam je USPELO prebrati dobro polovico Svetega pisma s slikami.

 

Po končanem maratonu je gospod župnik po elektronski pošti poslal kratko obvestilo o izvedenem svetopisemskem maratonu.

In kakšen je bil odgovor – preberi spodnje vrstice:

 

Gospod Anton, prav lep pozdrav, hvala vam za tale čudovit odziv. Gospod res dela. 

V ekipi nas zelo veseli, da je vaš mini maraton tako lepo uspel. Želimo in molimo za vse vaše farane, da bo svetopisemski maraton začetni ogenj za redno srečevanje s Svetim pismom. Hvala, ker ste jim to omogočili.

Vam želim blagoslovljen in lep dan,

Eva v imenu ekipe

 

Cvetka Bračun

Lokacija:
Print Friendly and PDF