Preskoči na vsebino


NOVICE IZ ŽUPNIJE

Cerkev ob božičnih praznikih blagoslavlja domove. S tem želi odganjati vpliv hudobnega duha in  na domove, kjer teče naše življenje, priklicati Božje varstvo in blagoslov.

Pri verouku smo z vsemi razredi obhodili vse prostore v župnišču, jih pokadili  s kadilom in pokropili z blagoslovljeno vodo.  Veroučenci so z veseljem stopili tudi v prostore Karitas, kjer se nahaja hrana EU, dokler je člani Karitasa  in voditeljica gospa Vida, ne razdelijo.  Na vrata smo napisali 20+G+M+B+20. Številke pomenijo letošnjo letnico 2020, črke pa imena Gašper, Miha in Baltazar. To pa niso le začetnice imen treh modrih, ampak tudi latinskih imen: Christus Mansionem Benedicat, kar pomeni: Kristus blagoslovi to hišo.

 

Župnik

 

 

 

OTROŠKI MINI MARATON

 

Letos je drugo leto, ko smo v župniji Svete Družine pripravili Svetopisemski maraton.  Pravzaprav smo imeli kar tri mini maratone. Prvi je bil v soboto zvečer in so ga pripravili mladi, ki so v lanskem letu prejeli zakrament svete birme, drugega je v nedeljo pred jutranjo mašo pripravila svetopisemska skupina in tretjega so pred otroško mašo pripravili veroučenci vseh razredov. Vsi maratonci čudovito brali – brali so s srcem.

Po številu bralcev je nekoliko izstopal maraton, ki so ga pripravili veroučenci vseh razredov.  

 

Po uvodni besedi, ki jo je prebrala veroučenka 6. razreda se je zvrstilo kar štirinajst bralcev. Bilo bi jih še več, a je ravno v času maratona skoraj tretjina bralcev odstopila zaradi gripe. Veroučenci so brali odlomke iz Svetega pisma za otroke. Po končanem svetopisemskem maratonu so prav vsi veroučenci sodelovali še pri sveti maši: branje uvodov, prošenj, prinesli so Sveto pismo in svečo, ki jih je župnik, gospod Anton Pačnik skupaj z našimi prošnjami in zahvalami položil na oltar.

 

Na koncu smo se zahvalili za vse milosti, ki jih prejemamo iz dneva v dan.

 

Bilo je res prečudovito in bi se rada zahvalila vsem bralcem za tako številen odziv, pa tudi poslušalcem, katerih tudi ni manjkalo. Bogu hvala za vse. 

 

Cvetka Bračun

 

 

 

 

BOŽIČNE JASLICE NAŠE ŽUPNIJE

 

Župnijski svet Svete Družine Kidričevo je dal pobudo, da bi v naši župniji jaslice postavili upokojenci naše župnije.

Zbrali smo se v velikem številu in z dobro voljo, pogovori, smehom,… nas je prevzel božični duh ustvarjanja.

Med postavljanjem jaslic smo se spomnili svojega otroštva, kar smo tudi uprizorili s svojo predstavo pred polnočnico.

HVALA vsem upokojencem, ki so pomagali pri ustvarjanju naših jaslic.

 

Ivanka Kovačič

 

 

 

Božičnica

 

Ob minulem Božiču so jaslice postavili upokojenci in porodila se je ideja, da bi tudi božičnico pripravili (bolj ali manj) starejši.

Prelevili smo se v stanovalce doma upokojencev Dolina zvezd in poskušali prikazati božični večer starejših v domu.

Ne vemo sicer, kako uspešni smo bili, vsekakor pa smo uživali že na samih pripravah. Veliko dobre volje, smeha in petja nas je spremljalo na vajah. Lepo smo se počutili v vlogah Milene, njene hčerke in zeta, Vladota, sestre, Grete, klošarke Pepce, Silve, Micike, pa Marte in Marije (svetopisemske žene), ki sta nam postregli s čajem in pecivom.

Upamo, da nam je vsaj približno uspelo pričarati lep božični večer s pridihom nostalgije starejših, ki se spominjajo davno minulih Božičev, pa tudi malo kritike do današnjega stanja duha.

Želimo si, da bi ostali skupaj kot razširjena svetopisemska skupina in če vas nismo razočarali, se bomo potrudili še kdaj!

Veliko božjega blagoslova, zdravja in veselja vam voščimo v novem letu!

 

Svetopisemska skupina

 

 

VEROUK

Naš najlepši krščanski praznik je za nami, prav tako tudi počitnice. Zopet se bomo srečevali pri verouku in seveda pri maši.

V mesecu januarju bomo barvali sveče – vsako nedeljo eno stranico in se tako pripravljali na 2. februar – na svečnico, ko boste s prižganimi svečami pri sveti maši. Bomo videli, kdo bo imel najbolj in najlepše pobarvano svečo.

 

Cvetka

 

 

Prižiganje sveč na adventnem vencu

 

Nedeljo za nedeljo so veroučenci prižigali sveče na adventnem vencu. Pri maši ob 9. uri so prižigali sveče in recitirali dva ali trije veroučenci od 4. razreda dalje. Pri družinski maši pa je bilo bolj pestro, saj se pri tej maši zbira večje število otrok in so pri prižiganju sveč in recitacijah sodelovali v glavnem vsi prisotni otroci, tudi tisti, ki še ne hodijo v šolo in k verouku

 

 

 

 

»GLEJ, DEKLA SEM GOSPODOVA, ZGODI SE MI PO TVOJI BESEDI«

 

8. decembra smo v naši župniji obeležili praznik Brezmadežne kar z dvema akademijama. Prva je bila ob koncu jutranje maše. Besedila je pripravila gospa Marija Škafar, brali pa so mladi naše župnije in ena odrasla oseba.

Pri družinski maši smo prisluhnili še eni akademiji, ki pa je bila pripravljena za otroke in njihove starše.

Veroučenci so v pogovoru spoznavali kdo je Marija, kaj pomeni Brezmadežna, da je Marija tudi naša mati, ki je v nebesih čisto blizu svojemu sinu in posreduje za nas, ko jo mi kaj prosimo. In če bomo slučajno kdaj zašli, nas bo Marija, naša nebeška mama, ki je polna ljubezni objela in tako kot vsaka prava mama nas bo usmerila nazaj na pravo pot.

Med pogovorom smo bili priča še uprizoritvi angelovega obiska Device Marije in njunemu pogovoru, ki se je končal z besedami: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!«

Akademijo smo zaključili z recitacijo pesmi »Čuj, Marija klic srca«

 

Hvala mamicam, ki so pomagale pri izvedbi akademije

in vsem veroučencem, ki so se res potrudili in lepo počastili Brezmadežno.

Hvala tudi gospodu Pišek Janku za fotografiranje ob izvedbi akademije, pa tudi sicer nam je že velikokrat pomagal.

 

Cvetka Bračun

 

 

 

Zbiranje sredstev za naše centralno ogrevanje

 

Kot smo že pisali in tudi slišali pri nedeljskih oznanilih so peči za centralno ogrevanje že postavljene in ogrevalni sistem »preverjen«, saj je bilo že kar nekaj hladnih dni, ko je bilo potrebno ogrevanje. Kar se tiče ogrevanja so dosedanji vtisi zelo dobri, žal pa ni tako pri financah.

Zbrali in nakazali smo 15.000 EUR, nekaj so po zadnjem nakazilu še darovali dobri ljudje, še vedno pa nam manjka dobra dva tisočaka. To pa pomeni, da iz EKO sklada ne bomo mogli dobiti celotnega zneska subvencije, saj se izplačilo subvencije dodeli po dejansko plačanem znesku računa – kar pomeni pri dolgu 2.000 EUR se subvencija zniža za 400 EUR. Zato se ponovno obračamo na dobre ljudi, da nam pomagajo poravnati dolg, ki ga imamo do izvajalca in tako pridobiti celoten znesek subvencije.

HVALA VSEM, KI STE ŽE DAROVALI IN PROSIMO, KDOR MORE, DA STOPIMO SKUPAJ IN PORAVNAMO ŠE PREOSTANEK DOLGA.

 

Cvetka Bračun

 

 

 

Poročilo o birmi v župniji Kidričevo

V župniji Kidričevo smo birmo obhajali, v soboto, 5. oktobra, ob 10.00 uri. Slovesnost birme je v župniji vsako leto. K zakramentu je pristopilo 15 birmancev, od tega je bilo birmanih 7 fantov in 8 deklet. Pripravo na birmo je vodil g. župnik, msgr. mag. Anton Pačnik. Pri katehezi je župniku v pomoč katehistinja, ga. Cvetka Bračun.

Srečanje z birmanci pred birmo sem imel v četrtek, 26. septembra 2019. Z menoj je bil tudi tajnik g. Jure Sojč. V cerkvi Sv. Družine so bili zbrani letošnji birmanci, njihovi starši in botri. Tajnik Jure je bil med srečanjem in mašo na voljo za sveto spoved.

Sledilo je moje srečanje z birmanci. Predhodno so mi birmanci napisali pismo, zato sem za izhodišče pogovora strnil njihove misli o tem zakaj želijo prejeti zakrament sv. birme in kako so se naj pripravljali. V nadaljevanju sem se z njimi pogovarjal o zakramentih, o Svetem pismu, molitvi in zapovedih. Bili so sproščeni in so pokazali, da v času priprave niso pridobivali samo znanje, ampak tudi poglabljali vero. Vesel sem, da je bila priprava na birmo življenjska, pestra in raznolika. Vesel sem, da je bilo navzočih tudi nekaj staršev in botrov, ki so z zanimanjem spremljali moje srečanje z birmanci. Vse to je lahko tudi za njih obogatitev.

Sledila je sv. maša, ki so se je poleg birmancev udeležili starši in botri. Birmance sem povabil naj večkrat vzamejo v roke Sveto pismo, kajti ob branju le tega bodo rastli in utrjevali svojo vero in odnos z Bogom , ki bo na ta način vedno bolj prijateljski in zaupen.

Slovesnost sv. birme je bila skrbno pripravljena. Na začetku me je pozdravil birmanec nato nas je v bogoslužje uvedel g. župnik. Birmanci so sodelovali z branjem beril, prošnjami, prinašanjem darov na oltar, uvodom v molitev očenaš in uvodom v pozdrav miru. Pred blagoslovom so se birmanci s košaro dobrot zahvalili vsem, ki so jim na poti rasti v veri pomagali. Slovesnost je s petjem bogatil župnijski pevski zbor. Na slovesnosti je z mladinskimi pesmimi sodeloval duet s kitaro.

Mlade, ki so prejeli zakrament birme, je potrebno spremljati še naprej. Dobro bi bilo, da bi mladi čim večkrat slišali klic papež Frančiška, ki jim pravi: »(Mladi) Cerkev vam zaupa in vas ljubi. Cerkev je resnična mladost sveta! Ima namreč vse, kar daje mladost, moč in čar: sposobnost, da se veseli novih začetkov, da se žrtvuje brez pridržkov, da se vedno prenavlja in sega za novimi osvojitvami« (Post-sinodalna spodbuda »Kristus živi«). Mladim bi bilo potrebno, da bi vedno znova slišali veselo oznanilo, da jih Bog čaka, da jih Cerkev - občestvo čaka, da jih čakajo domači župnik in botri.

Moja spodbuda:

V birmansko pripravo ste vložili čas in energijo. Mlade, ki so sedaj potrjeni v veri, je potrebno vključiti v življenje župnije. Vabim vas, da iščete načine kako mlade vključiti v življenje župnije. Prav tako bi bilo dobro mladim omogočiti duhovne vaje, da bi tako poglobili svojo vero in se povezali v občestvo.

Zahvaljujem se tebi g. župnik msgr. mag. Anton Pačnik za tvoje pričevanje. Hvala ti, da najprej pričuješ z življenjem in ko je potrebno tudi z besedo. Zahvala tudi tvojim sodelavcem, katehistinjam in drugim, ki pomagajo pri katehezi. Posebna zahvala tudi pevskemu zboru, ki je s pesmimi duhovno bogatil birmansko slovesnost. Iskrena hvala vsem tvojim najožjim sodelavcem, ključarjem, članom ŽPS in vsem, ki so na kakršen koli način prispevali k lepo obhajani slovesnosti svete birme

S svojim vzgledom in priprošnjo naj vsakega od vas spremlja priprošnja Sv. Družine , ki jo v vaši župniji tako goreče častite in je tudi zavetnica vaše župnije!

 

Vaš + Alojzij Cvikl DJ, nadškof

 

 

 

 

17. oktobra 2019

smo se učenci 5. razreda poslovili od Julijine mamice

 

Vesne Petrovič,

ter jo s solzami v očeh in žalostnih srčkov pospremili k večnemu počitku.

Iza Frangež, 5. razred

 

 

 

 

Župnijsko romanje

V soboto, 7. septembra 2019 smo se župljani Svete Družine z avtobusom odpeljali na župnijsko romanje. Naš vodič je bil župnik, gospod Anton Pačnik, ki nam je po jutranji molitvi predstavil program romanja. Ves čas našega romanja nas je spremljalo oblačno vreme, vendar dobre volje in prepevanja na avtobusu ni zmanjkalo. Gospa Cecilija in gospa Denisa sta orisali kratko zgodovino cerkva, katere smo na naši poti obiskali in si jih ogledali. Naš župnik, gospod Anton Pačnik je maševal v cerkvi Marije Snežne, kjer smo bili toplo sprejeti. Ogledali smo si tudi cerkev Svete Ane v Slovenskih goricah, kjer smo imeli obilno kosilo in pokušali domačo kapljico. Pot nas je vodila do Svete Trojice, kjer smo si ogledali cerkev in znamenito vinsko klet, ki nas je navdušila. Večernice pri svetem Leopoldu Mandiču na Ptuju so dale piko na I našemu romanju. Molili in peli smo vsi, saj molitev in pesem nas je združila, da je bilo vseh šestdeset župljanov ena velika družina.

 

Za dobro izpeljano romanje HVALA:

  • župniku, gospodu Antonu Pačniku,
  • gospe Cvetki Bračun in
  • gospe Vidi Komljenović

Ivanka Kovačič

 

 

LEPI SPOMINI

ŽE 12 let sva v Kidričevem.

Težko sva sprejela drugo okolje in druge navade. Še kar dve leti sva hodila k nedeljski maši v Majšperk.

 

Ker pa imava dobro sosedo Anico Zobič, ki je vedno govorila: »Pridita tu k maši«. In sva potem res začela redno obiskovati nedeljske maše v Kidričevem.

G. župnik v Majšperku me je okaral: »Kaj je z vama?« Odgovorila sem, da imava Boga v srcu, pa je vseeno, kje sva pri maši.

Čeprav je včasih še vedno težko, sva srečna, da ste naju sprejeli v svoje okolje, hvala vsem faranom in Vam g. župnik.

V društvo »Zvezdni dol« sem pristopila samo zato, da bom s članarino pomagala, ker me je že takrat zdravje zapuščalo. Težko mi

je, da ne morem več pomagati, zato pa z veseljem prispevam kako drugače, če se le da. Moj mož Ivan pa z veseljem pristopi, zelo rad se odzove, ko ključarka Anica, reče, da bodo nekaj delali ali ko Cvetka napiše, da bomo čistili cerkev, ni nobenih problemov. To naredi namesto mene, dokler mu bo zdravje dopuščalo.

 

Ob prazniku Svete Družine ste podelili spomine in pohvale, ki pa si jih zaslužijo vsi, ki pridno pomagajo, ko je potrebno, saj je vendar to naš predzadnji dom.

Gospod župnik, dobre sodelavce imate – hvala vam, naj vam bo lepo v naši fari, tako kot nam, ki smo jo sprejeli za svojo.

Valica in Ivan Beranič

 

 

Razmišljanje o kanonični vizitaciji naše župnije in zahvala vernikom

Ob kanonični vizitaciji se je zopet pokazalo, da imamo v naši župniji veliko zavzetih župljanov. Ne moremo dosegati tako visokih števil krstov, cerkvenih porok in drugih statističnih podatkov kakor morda druge župnije z večjim številom vernikov, zopet pa smo zasloveli po naši organizaciji in delavnosti, kar kaže ljubezen naših vernikov do župnije in njihovo vero.

Ob kanonični vizitaciji smo stopili skupaj in nadškof nam je dal priznanje za naše delo v svojem poročilu s 14. 3. 2019 v pismu, ki ga bomo brali na prvi seji ŽPS.  Posebej je omenjal uspehe našega dela tudi na srečanju vseh duhovnikov Ptujsko-Ormoškega nadekanata v Veliki Nedelji,  20. 3. 2019. Ta priznanja naj nam bodo v spodbudo za naše nadaljnje delo.

Župnija se zahvaljuje KKD Zvezni dol za čiščenje parcele, za vse aktivnosti pri pastoralnem delu, zahvaljuje gospe Anici Zobić in gospodu Francu Drevenšku, ki sta obrezala trte, gospodoma Mateju Mundu in Benu Ivančiču, ki sta obrezala sadje, občinskemu podjetju,  ki je odpeljalo ves material, ki smo ga nabrali pri čiščenju. Vsekakor se moramo zahvaliti ključarju Dragu Horvatu, gospodom Janku Vuku, Ivanu Beraniču, Tomu Premužiču in Slavku Zelenjaku za stalno pomoč, kadar koli jo potrebujemo, pa tudi njihovim ženam in vsem ženam, ki nas spremljajo pri naših delih. Župnija se zahvaljuje gospodu Rudiju Bogdanu, ki je uredil spovednico po zadnjih predpisih Slovenske škofovske konference, župnija se zahvaljuje našim zvestim gospem, ki prihajajo vsak teden očistiti cerkev in učilnice ter okrasit cerkev, vsem, ki skrbijo za našo župnijo kot za svoj dom.

Ob bližnjem prazniku svetega Jožefa delavca smo omenili le naše delo, ki je pomembno za materialne potrebe naše župnije. Gotovo pa vedno znova moramo reči Bogu hvala za vse, ki skrbite za duhovni dvig in potrebe naših vernikov. Hvala vsem, vaš župnik

 

 

VEROUK

Cvetna nedelja – starši in veroučenci se zberemo ob 9.30, da bo vsak razred okrasil svoj presmec s pankeljci, nato jih bomo v procesiji nesli k blagoslovu in v cerkev.

V velikem tednu (15. in 16.4.)  verouka ne  bo. Namesto tega vabljeni veroučenci s svojimi starši k mašam in obredom.

V tednu po veliki noči so velikonočne počitnice in verouka tudi ne bo, nato sledijo še prvomajske počitnice.

Z veroukom zopet začnemo v mesecu maju.

V mesecu maju pa se bomo zbirali tudi pri šmarnicah. Vabljeni veroučenci in starši.

 

Za konec naj zapišem še zahvalo vsem staršem in otrokom, ki pomagate pri mašah – bralcem, ministrantom, tistim, ki delajo na računalnik, tistim, ki pobirajo denar, fotografom,…            

Cvetka Bračun

 

 

Zakaj mi molimo križev pot?

Veroučenke 6. razreda so zapisale:

 

Da se spominjamo, kako je Jezus moral hoditi s križem.

Tudi mi smo ga imeli v Kidričevem. Tako je potekal:

Vsi skupaj smo se zbrali ob 10. uri in nato smo začeli hoditi vse do 14 postaje. Pri vsaki postaji je bral eden od otrok. Tudi do vsake postaje smo po razredih nosili križ.

Križev pot se je zaključil ob 10.30 in nato se je začela maša.

Mia Domajnko

 

Križev pot je pot, ki jo je prehodil Jezus

Križev pot molimo in se spominjamo Jezusovega trpljenja vse od pepelnice od velike noči – do Jezusovega vstajenja, to je do velike noči, ko gremo skupaj k maši.

Mi Jezusovo vstajenje praznujemo tako, da barvamo jajca in pripravimo žegen.

Neja Majcenovič

 

 

 

KANONIČNA VIZITACIJA NAŠE ŽUPNIJE

 

25.2.2019 je našo župnijo obiskal nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Vizitacije se opravljajo po vseh dekanijah.  Kidričevo spada v  dekanijo Ptuj.

Vizitacija se opravi z namenom, da  nadškof  preveri delovanje  župnije in spozna tudi kraj v katerem deluje.

 

Po predhodno pripravljenem  programu je v dopoldanskih urah obiskal  tovarno Talum v spremstvu našega g. župnika in tajnika. Sprejel jih je predsednik uprave Marko Drobnič. Po uvodnem razgovoru, krajši predstavitvi tovarne in proizvodnje, so si ogledali  proizvodnjo rondelic in izparilnikov. Z navdušenjem je povedal, da je bil obisk v Talumu zelo na nivoju, za kar se predsedniku gospodu Drobniču prisrčno zahvaljujemo.

Obiskali so  tudi Občino Kidričevo. Zaradi bolezni župana, jih je sprejel direktor občinske uprave gospod Napast. V pogovoru se je  seznanil o velikosti občine in naselja Kidričevo, številu prebivalcev, o gospodarskih dejavnostih ter o sodelovanju z župnijo.

Po končanem razgovoru so skupaj obiskali še Osnovno šolo v Kidričevem.

Sledilo je kosilo v restavraciji PAN Kidričevo.

 

Po kosilu sta z gospodom župnikom pregledala poslovanje župnije in stanje vseh objektov.

 

Gospod župnik je seznanil nadškofa o  sodelovanju med župnijami Lovrenc in Cirkovce ter o pastoralnem delu v Domu starejših občanov.

 

V popoldanskem času so bile predvidene predstavitve dela tajnice, katehistinje, oznanjevalne in liturgične komisije ŽPS,  Karitasa, ključarjev, Katoliškega kulturnega društva in delo gospodarskega sveta.

 

Tajniška dela opravlja  gospa Cvetka Bračun, vodi finančno poslovanje, je katehistinja, pripravlja  župnijska oznanila in skrbi za ministrante. Gospod škof je bil navdušen nad njenim natančnim in ažurnim delom ter preglednim poslovanjem.

Oznanjevalna komisija zajema verouk, komisijo za družino, komisijo za izseljence, dom varovancev starejših občanov in župnijska oznanila . Predstavila sta jo Urška in Matej Novak.

 

Liturgična komisija  zajema pevski zbor, molitveno skupino, svetopisemsko skupino, bralce, ministrante in skrb za čistočo cerkve, učilnic, krašenje cerkve. Delo skupin je predstavila Marija  Rampre, vodja pevskega zbora.

 

O delu Karitasa je izčrpno poročala podpredsednica Karitasa Vida Komljenovič.

 

Po krajšem oddihu ob kavici, sta ključarja Anica Zobič in Drago Horvat povedala za kaj vse skrbijo v župniji ključarji, ki jim gredo zasluge, da vse lepo funkcionira kot v domačem gospodinjstvu.

 

Katoliško kulturno društvo prispeva pomemben delež aktivnosti skozi vse leto. Pripravlja proslave, delavnice, koncert, sodeluje pri raznih župnijskih aktivnostih. Predstavila ga je Anica Zobič.

 

Za Župnijski gospodarski svet je podala poročilo gospa Slavica Mlakar. Poročala je o obnovitvenih in vzdrževalnih delih za obdobje od leta 2007. Ker župnija razpolaga s skromnimi sredstvi, ki jih zbere s prostovoljnimi prispevki župljanov in občine Kidričevo, smo kljub temu opravili vse potrebne obnove, ki dajejo boljši videz objektom, kvalitetnejše bivanje in s tem zagotovili večjo trajnost objektov in naprav.

Sledila je slovesna sveta maša.  Po maši je bila seja ŽPS in ŽGS z nadškofom.

Lanski in letošnji birmanci pa so imeli srečanje v učilnici, ki ga je vodil  škofov tajnik.

Dan smo zaključili ob malici in prijetnem klepetu z nadškofom in tajnikom.

Zapisala: Slavica Mlakar

 

 

POSEBEN OBISK

 

V ponedeljek nas je Škof obiskal,

nam je vso mašo lepo pripovedoval.

Cel dan je bil pri nas,

joj, saj videl je, vso vas.

Pravilno se je odločil,

da kratek obisk pri nas je naredil.

Vsi v cerkev smo prišli,

da bi našega Škofa videli.

Zdaj pa naj si odpočije,

saj takega kraja še videl ni

in tudi pozabil ga ni,

saj globoko v spominu tiči.

 

Mia Domajnko, 6. razred

 

 

 

 

 

 

Obiskal nas je g. nadškof

 

V ponedeljek, 25. 2. 2019, je našo župnijo obiskal g. nadškof Alojzij Cvikl. Obiskal je tudi Talum, Občino Kidričevo in šolo v Kidričevem.

Ta ponedeljek ni bilo verouka, ampak smo bili učenci vabljeni k masi. Maševala sta g. nadškof in naš g. župnik. Pri maši je bilo veliko otrok in tudi odraslih. G. škof je bil nasmejan. Zelo je bil navdušen, ker je bilo pri maši veliko otrok.  Razveselili smo ga z glasnim petjem pesmi (Jezus se ob morju ustavi in Veruj v Boga). Jaz sem pri maši zelo užival med petjem in z veseljem sem prisluhnil g. škofu. Po maši smo imeli otroci pojedino v veroučni učilnici. Močno je dišalo po pici in krofih. Obisk g. škofa bo nam otrokom še dolgo ostal v lepem spominu.

Zapisal: Tadej Kukovec Mlakar, 4. razred

 

 

 

Nadškofovega obiska smo se zelo razveselili

 

V ponedeljek nas je v naši župniji obiskal škof g. Alojzij Cvikl. Ker je ta teden vsem razredom odpadel verouk, smo se zato vsi udeležili maše. Maševali so: škof g. Alojzij, škofov tajnik g. Jure in naš župnik g. Anton. Pred mašo smo imeli še pevske vaje, saj smo te pesmi zapeli pri maši -  da je bilo vse še bolj slavnostno. Škofa smo se zelo razveselili, saj smo se nekateri prvič srečali z njim.

Po maši pa nas je čakalo še presenečenje. V učilnici so za nas pripravili pice in krofe in vsi smo veseli odšli domov.                                                     

Zoja Ivančič, 2. razred

 

 

 

 

Naša domovina je v nebesih, naš končni cilj pa življenje z Bogom.

Hvala vsem, ki ste pripomogli k lepemu sprejemu nadškofa.

Župnija se še posebej zahvaljuje vsem, ki ste se udeležili svete maše, vsem družinam, veroučencem, mamicam in očkom, dedkom in babicam,…, da smo tako pokazali, da nam je mar za našo župnijo, za živi stik z Bogom, ki se uresničuje po evharistiji.

Cvetka Bračun

 

 

Barvanje sveč

 

Po novem letu smo na svete tri kralje začeli s svojimi novimi »obveznostmi«. Pričeli smo barvati naše male bele svečke. To smo počeli vsako nedeljo po sveti maši. Uporabljali smo lepilo z bleščicami in različne barve. Tako so nastajale čudovite svečke, ki jih bomo z veseljem prinesli v nedeljo na svečnico k sveti maši.

Zoja Ivančič

veroučenka 2. razreda

 

 

Svetopisemski maraton

 

Tudi naša župnija se je pridružila svetopisemskemu maratonu. Mini svetopisemski maraton smo imeli v Župniji Svete Družine v Kidričevem 26. in 27. januarja. Pred maratonoma, ki so ju brali birmanci in veroučenci je navzoče najprej nagovoril župnik g. Anton Pačnik, pred maratonom odraslih pa je nekaj uvodnih besed spregovorila voditeljica biblične skupine gospa Marija Škafar.

 

Kot prvi so nas navdušili birmanci, saj so pred sobotno sveto mašo prav vsi sodelovali in brali sveto pismo. Nato smo imeli svetopisemski mini maraton še pred glavno nedeljsko mašo, ki so ga pripravili člani biblične skupine. Pri branju so sodelovali tudi nekateri drugi verniki. In še tretji mini maraton smo imeli v župniji pred družinsko sveto mašo, pripravili pa so ga veroučenci.

 

Vse skupine so nas zelo navdušile z lepim številom bralcev in z njihovo zavzetostjo, še posebej pa veroučenci, kjer smo imeli kar 17 bralcev – sodelovali so veroučenci od 1. do 6. razreda. Bilo bi jih še več, a so žal nekateri zboleli, nekateri pa se maratona niso mogli udeležiti iz kakšnega drugega razloga. Najmlajša bralka na maratonu je bila Vita Šulek, veroučenka 1. razreda .

 

Veroučenke 4. razreda: Julija Petrovič, Izza Frangež, Melani Jančec in Mia Topolovec, so o maratonu zapisale sledeče:

 

Bilo je zelo zanimivo in imela sem se odlično. Veroučenci smo sodelovali v branju svetega pisma. Brali smo zelo lepo. Imela sem se super! Maraton je bil super. Škoda, da se je tako kmalu začela maša, da nismo mogli še nadaljevati z branjem.

Maša je bila super. Bilo je lepo, ker nas je veliko bralo. Po maši smo barvali sveče. Na svečnico bomo s temi svečami pri maši. Tudi takrat pridem, ker bo sigurno zelo zanimivo in lepo. Super smo brali. Bili smo pridni. Na koncu maše smo dobili mini pice.

 

Vsem »maratoncem«, HVALA, da smo lahko skupaj začutili Njega, Njegovo skromnost, v kateri je toliko moči, modrost,…

 

Hvala in čast in slava tebi Bog Vsemogočni Stvarnik nebes in zemlje.

 

Cvetka Bračun

 

 

Tudi petja ni manjkalo

 

Letošnje polnočnice smo začutili še preden smo prišli do cerkve. Bilo je vse v lučkah in nam je oznanjalo, da se nocoj nekaj dogaja, da se bo nocoj rodil Kristus in da bo dete položeno v jasli. Cerkev je bila polna in tudi petja ni manjkalo, za kar se moramo zahvaliti Danilu Jeza in Tomiju Valenku, ki nas je pri polnočnici tudi spremljal na orglah. Nekatere pevke so vztrajale in vsakikrat hodile na vaje, saj smo za pripravo imeli le kratek čas. So pa nam vaje vsakokrat zelo potrebne. Vabimo, da se nam kdo pridruži, pa bo še lepše in boljše.

 

Marija Rampre

 

 

»Pridi, Gospod Jezus«

 

Adventni čas je čas pričakovanja Jezusovega prihoda. Človeku postane kar toplo pri srcu, ko opazuje te naše mlade – s kakšno zavzetostjo so sodelovali pri pripravah na naš najlepši krščanski praznik.

 

Pri vsaki nedeljski sveti maši so veroučenci prižigali sveče na adventnem vencu in recitirali … JEZUS IN MARIJA, ČAKATA NA NAS,…

 

Po mašah so izrezovali in krasili okraske za smreko, pri verouku smo posejali pšenico in izdelali ovčke. Že na zunaj se je poznalo, da pričakujemo nekaj velikega, a Jezuščka smo želeli sprejeti v svoja srca, zato smo opravili tudi spoved.

 

Zoja Ivančič, veroučenka 2. razreda je o pripravah na božič zapisala:

Vsako adventno nedeljo smo po otroški maši izdelovali okraske za našo smreko. Izrezali smo razne oblike, naje smo dali lepilo in po njih posipali bleščice. Tako so nastali čudoviti okraski, ki smo jih na zadnjo nedeljo pred božičem obesili na smreko. Bilo je zelo lepo.

 

Čudovito je bilo videti, kako so otroci obešali svoje umetnine. Dodali so še pisane bonbone in smrečka je bila kmalu zelo obtežena.

 

Tako smo se skupaj lepo pripravili na praznovanje Jezusovega rojstva.

Na božični dan popoldan pa je bilo v cerkvi zopet zelo živahno.

 

Otroci so imeli popoldan svojo mašo, pri kateri so v jaslice prinesli šparovčke, kjer so ves adventni čas zbirali denar za revne otroke, pšenico, ki so jo posejali pri verouku in ovčke. Sledila je maša z blagoslovom otrok, kjer je gospod župnik nad vsakim otrokom posebej molil in ga izročil v božje varstvo.

 

Hvala gospodu župniku, da so družine in predvsem otroci začutili Njegov blagoslov. Zahvala tudi Danilu Jeza, ki je z veroučence spremljal na kitaro, ter našemu veroučencu 4. razreda, Jakobu Šuleku, ki nam je s svojo harmoniko zaigral Sveta noč in Veruj v Boga.

Jakob Šulek je veroučenec 4. razreda, ki nam občasno popestri otroške maše in zaigra na harmoniko, za kar se mu lepo zahvaljujemo.

 

katehistinja Cvetka

 

 

Père Bernardin Yoka, supérieur de la province du Congo et de la Belgique

 

V letih mojega misijonarjenja v Zairu, ki se danes imenuje Demokratična Republika Kongo, sva z misijonarjem Jožetom Šӧmnom delovala z lazaristi, ki še takrat niso imeli svojega črnega duhovnika. Imeli so vrsto semeniščnikov, kateri pa so po končani gimnaziji odhajali. Bilo nas je 38 belih misijonarjev različnih narodnosti: Belgijcev, Nizozemcev, Poljakov, dva Slovenca eden Italijan, začasno tudi po eden iz Brazilije.

Danes je v tem misijonskem kraju le še eden beli misijonar in 51 domačih duhovnikov, 19 bogoslovcev, v semenišče pa sprejmejo le po 5 prosilcev, ostale morajo odsloviti.

P. Bernarden Yoka, ki je takrat bil mali fantič je danes vrhovni voditelj te province in tudi belgijske, saj  so v Belgiji ostali patri z visoko starostjo. 

 

 

 

Praznik svete Cecilije

V četrtek, 22. novembra 2018 smo v cerkvi Svete Družine molili in peli v čast svete Cecilije.

Ne zvenijo glasovi pevk na koru vedno enako ubrano in lepo, a na Cecilijino, ko smo pele v čast zavetnici glasbe in cerkvenega petja, sveti Ceciliji, so bili glasovi izraziti in prijetni.

Po sveti maši smo bili vsi zaslužni za lepo petje pogoščeni. Ker sem v zboru tudi jaz z imenom Cecilija, so mi sodelavke iz Kulturnega društva Zvezdni dol pripravile tudi torto.

Hvaležna sem vsem za tako lepe trenutke.                  

Cecilija Bernjak

 

 

 

Birma in razrez kolača

Pri maši na birmo smo zbrali 410, 45 €, kar je za našo župnijo veliko, saj pri nedeljskih mašah zberemo le po 30 do 60 €. Vsaka župnija mora voditi ločene finance za župnijo in finance, ki so župnikova last. Nabirke ali denar zbran pri sveti maši je namenjen vzdrževanju cerkve, cerkvenih in župnijskih prostorov. Pri posebnih delih imamo tudi dodatno zbiranje denarja (posebna popravila, ogrevanje …). V zadnjih letih pobiramo tudi prispevek za verouk. Pri nas verouk učimo še vedno zastonj, vendar zbrana sredstva namenimo za veroučne aktivnosti in didaktični material.

Vzdrževanje duhovnikov  po Evropi je glede na ureditev različno. V Slovenija je ena od redkih (poleg Albanije menda edina v Evropi), ki nima urejenega dogovora med državo in Vatikanom. Zato pri nas duhovniki niso plačani od države, razen duhovniki profesorji na fakultetah in vojaški kurati, ki so pravzaprav v državni službi. Duhovniki pri nas živimo od daru vernikov. Ta dar je dar svete maše  in drugi osebni darovi vernikov (npr. ob krstu). Darovi za mašo so nekoliko višji od držav po Evropi – saj so tam duhovniki plačani.  Za celo Slovenijo višino darov za mašo in obrede pripisuje Slovenska škofovska konferenca. Višina darov je po vsej Sloveniji enaka. 

Duhovniki si pri nas pomagamo.  Župnije, ki nimajo dovolj maš, prejemajo maše iz drugih župnij, kjer je veliko pogrebov. Naša župnija sprejema polovico maš iz Hajdine.

So pa nekatere župnije, ki so sicer zelo revne. Za takšne župnije imamo v naši nadškofiji ustanovljen poseben sklad 'Pomoč duhovnikom' v katerega vsako leto duhovniki vlagamo višino denarja – dar štirih maš. Dokler nisem imel pokojnine mi je nadškofija iz tega sklada pomagala plačevati polovico socialnega zavarovanja. Našo škofijo zelo cenim tudi zato, ker mi je ves čas, ko sem bil v misijonih – seveda misijonarji opravljajo svoje delo zastonj – plačevala socialno zavarovanje.

Kaj pa škof in škofija? Tudi škofija ima zaposleno delavko, ki strogo loči škofijski in osebni denar. Naši upokojeni škofje imajo pokojnino 407€, kakor vsi upokojeni duhovniki. Tudi škofje niso plačani od držane.

Po tradiciji jim nabirka od birmi pripada, saj je to njihov edini osebni dohodek. Škofje vsak dan mašujejo 'pro populo' – za vernike svoje škofije. Seveda pa mora tudi škof sam plačevati svoje socialno zavarovanje, skrbeti za osebne in zdravstvene zahteve. 

Duhovniki smo se dogovorili, da ne bi po birmi vsakikrat preštevali denarja nabirke, ampak škofu v kuverto vložimo višino denarja desetih maš, ostalo ostane župniji.

Torej, 80 € za srečanje z birmanci  + 20 € za takratno mašo  = 100€, 200 € za birmo in 50 €, torej 350  €, od vsote  410,45 smo v župnijsko blagajno vložili 60,45 €.

Kosilo za duhovnike še ni plačano – še nismo prejeli računa.

 

Župnik

 

Zahvala

 

Občina nam je postavila čistilno napravo. Zaradi neprenehnih okvar na starem sistemu, smo občini zelo hvaležni. Zahvaljujemo se delavcem in direktorju gospodu Mercu. Obenem pa se zahvaljujemo ključarki Anici in gospe Silvi, ki so vse dni njihovega dela skrbele za hrano in pijačo.

Župnik

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF