Preskoči na vsebino


VEROUČNI URNIK

Verouk se nadaljuje za 3. razred, to je za letošnje prvoobhajance. Pripravljamo se na zakrament svete spovedi in na prejem prvega svetega obhajila, ki bo v naši župniji 21.junija. Zakrament prvega svetega obhajila bo sprejelo 7 veroučencev, ki se zavzeto pripravljajo in že komaj čakajo, da Jezusa prvič sprejmejo v svoje srce.

 

Za vse ostale razrede smo z veroukom v pastoralnem letu 2019/20 že zaključili. Nekateri imajo ocene že zaključene in s tem priznano veroučno leto.

 

Veroučenci, ki še nimate zaključenega leta prinesite svoj delovni in liturgični zvezek oziroma 1. in 2. razred liturgični zvezek in risbico, ki ste jo narisali v čim krajšem možnem času, da uredimo kar je potrebno in tako zaključimo veroučno leto, da kasneje pred birmo, ko je zahtevan pogoj 7 let verouka ne bo slabe volje, ker bo manjkalo kakšno leto.

Cvetka

 

Šmarnice

Letošnje leto so bile šmarnice, kot jih še ni bilo.

Vsako leto smo se v mesecu maju zbirali ob Mariji in brali, molili ter prepevali nebeški Gospe na čast v župnijski cerkvi, pod akacijami za župniščem ali pri kapelah. Letos pa zaradi koronavirusa to ni bilo mogoče.

 

strani, se bi pa rada zahvalila vsem družinam, mamicam in očkom, sestricam in bratcem, ki ste se odzvali na povabilo, da ste dnevno prebirali šmarnice. Tukaj naj omenim družino Mie Domajnko, ki nam je šmarnice prebirala kar nekaj krat v mesecu. Pohvala pa velja tudi  prvoobhajancem in njihovim družinam, ki so se prav tako z veseljem odzvali na povabilo.

 

 

 

Kateheza, pastoralna in  župnijska srečanja, oratoriji, šmarnice in župnijske slovesnosti

 

Do preklica po župnijah ni verouka in drugih oblik izobraževanja ter župnijskih srečanj. Izobraževanje in srečanja lahko potekajo na daljavo po spletu.

 

Branje šmarnic za otroke v cerkvah letos odpade. Otroci in odrasli so povabljeni, da prisluhnejo spletnim prenosom šmarnične pobožnosti (Radio Ognjišče, TV Exodus in drugi spletni prenosi – tudi iz naše župnije).

 

 

Veroučenci in veroučenke, lep pozdrav!

 

A se vam kaj toži po času, ki smo ga preživljali skupaj – pri mašah in urah verouka. Jaz jih zelo pogrešam, ker smo se srečevali v živo in skupaj praznovali, se učili, poklepetali… Sedaj pa tega žal ni.

 

Nekateri vaši starši so v tem času že spraševali, kako bomo zaradi izrednih razmer zaključili veroučno leto, ker od meseca marca nimamo več verouka in se ne moremo zbirati pri nedeljskih svetih mašah.

 

Ob vseh težavah in preizkušnjah, s katerimi se soočamo v času padnemije, vam kateheti ne želi dodatno nalagati ne vem kakšnih obveznosti, a vseeno želimo in prosimo, da ostanemo povezani na duhovni način – da naš odnos z vstalim Kristusom negujemo in vzdržujemo preko molitve.

 

 

SVETE MAŠE

Pri sveti maši lahko v tem izrednem času sodelujemo na daljavo in možnosti za sodelovanje je veliko. Maše lahko spremljate ob nedeljah na TV Slovenija 2 ob 10. uri, vsak dan pa na TV Exodus, preko valov Radia Ognjišče in še veliko drugih možnosti se najde. Tudi naša župnija vsak dan neposredno – v živo prenaša svete maše ob 8. uri – povezavo najdete na spletni strani:

 

http://zupnija-kidricevo.rkc.si/

 

Če želite prisostvovati maši dneva, kliknite

Povezava do svete maše v živo,

 

lahko pa si ogledate tudi maše preteklih dni, do katerih dostopate s

Povezava do posnetkov preteklih svetih maš.

 

Povežimo se na duhovni način, prisluhnimo božji besedi in sprejmimo duhovno obhajilo. Duhovno obhajilo je mogoče po navodilu slovenskih škofov prejeti le med mašo v času izrednih razmer in velja do preklica in se nanaša na spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši.

 

 

Naloga za vsako nedeljo je sledeča:

  • Vzemi liturgični zvezek in poišči nedeljo, ko si sodeloval -    sodelovala pri sveti maši (preko medijev) in
  1. Veroučenci prvega in drugega razreda narišite, kar ste slišali pri božji besedi,
  2. Veroučenci vseh ostalih razredov napišite odgovore na vprašanja

 

 

Molitev

Filipljanom 4,6-7

Nič ne skrbite, ampak ob vsaki priložnosti izražajte svoje želje Bogu z molitvijo in prošnjo, z zahvaljevanjem. In Božji mir, ki presega vsak um, bo varoval vaša srca in vaše misli v Kristusu Jezusu.

 

Vsako jutro

Z molitvijo počasti Boga in mu priporoči svoj dan, svoje delo, skrbi in radosti. Priporoči mu tudi svoje starše, prijatelje, sošolce,… 

 

Pri verouku smo se naučili jutranjo molitev »Tebe ljubim Stvarnik moj«. To je jutranja molitev, ki jo molimo kot jutranji pozdrav Bogu. Staršem rečemo: »Dobro jutro« in jim povemo, da jih imamo radi, Boga pa pozdravimo z molitvijo: »Tebe ljubim« in mu izročimo celi naš dan, ki je pred nami. Če si to molitev že pozabil, jo ponovi in vsak dan moli.

 

Vsak večer

Bogu se zahvali za vse, kar si v tem dnevu prejel, ne pozabi pa prositi tudi odpuščanja za tisto, kar ni bilo prav. Zmoli kesanje. Nato se Bogu priporoči v varstvo z molitvijo  »O Jezus blagoslovi me.«. To je naša večerna molitev. Najlepše bo, če bo vsa družina molila skupaj. Preden zaspiš, pa naj te starši pokrižajo. To bo tvoj »ANGELČEK.«

 

 

Šmarnice v mesecu maju

 

Tudi te bomo vsakodnevno prebirali, a letos ne pod akacijami, kot smo to počeli v lanskem letu. Letošnjim šmarnicam boste lahko prisluhnili vsak dan po sveti maši. Brali bomo šmarnice z naslovom  Največji dar. Spregovorijo nam o življenju slovenske družine. Spremljali jo bomo v teku cerkvenega leta, ob drobnih radostih vsakdana, pa tudi v družinskih preizkušnjah in njeni priprošnji Marijinemu varstvu. »Gre za resnične zgodbe, ki so se dogajale in se še dogajajo vsakomur izmed nas. So zahvala, prošnja, so bolečina srca, so vzklik veselja in upanja. Predvsem pa so zgodbe, ki jih je spisalo otroško srce, v katerem ima Marija prav posebno mesto.«

 

Po prebranih šmarnicah vam bomo vsakokrat zastavili kakšno vprašanje ali pa boste dobili kakšno drugu nalogo. Povedali vam bomo tudi po eno črko vsak dan, da jo boste vpisali na plakat, ki ga boste prejeli po elektronski pošti. Na plakatih boste povezali tudi številke in ga pobarvali. Konec meseca maja nam lahko plakate prinesete v župnišče (skupaj z delovnimi in liturgičnimi zvezki – glej zaključek verouka).

 

Šmarnice bom vsaj v začetku meseca verjetno brala kar sama, vi jim pa boste lahko prisluhnili na povezavi, ki je navedena pri svetih mašah.

 

Če pa se bodo ukrepi za zajezitev COVID-19 sprostili in bomo dobili navodila s strani države in Slovenske cerkve, bomo za prebiranje šmarnic prosili prostovoljce – vas veroučence, po predhodnem dogovoru z vašimi starši.

 

 

Zaključek veroučnega leta

 

Še enkrat preglejte delovne zvezke in rešite manjkajoče naloge.

 

Ker klasičnega verouka v tem pastoralnem letu  verjetno več ne bo, bomo kateheti pripravili test, katerega po potrebno rešiti. Reševali boste lahko sami, lahko pa vam bodo v pomoč tudi vaši starši.

 

Prvi del testa se bo nanašal na snov razreda, katerega obiskujete, drugi del testa pa se bo nanašal na našo župnijo, nadškofijo, kdo vodi cerkev,…

 

Teste boste prejeli po elektronski pošti na naslove, ki so jih vpisali vaši starši na obrazcu »Vpisnica k župnijski katehezi«. Istočasno bodo o poslanih testih obveščeni vaši starši preko SMS obvestil. V kolikor kdo testa ne bi prejel, prosimo, da nas o tem obvesti z odgovorom na SMS.

 

Rešene teste, liturgične in delovne zvezke boste od 31. maja do 5. junija prinesli v župnišče in jih odložili v kartonsko škatlo, ki bo pripravljena pred vhodom v župnišče.

 

Na osnovi teh testov, urejenih delovnih zvezkov /rešenih nalog/ in liturgičnih zvezkov z nalepljenimi listki od maš in napisanimi odgovori oziroma risbami /1 in 2. razred/ bomo zaključili ocene – vaše veroučno leto bo tako priznano.

 

Veroučenci, ki še niste vrnili veroučnih spričeval, priložite tudi te.

Katehistinja Cvetka Bračun

 

 

 

Verniki v nedeljah in praznikih gremo k sveti maši

 

V svetem pismu beremo, da je Bog v desetih zapovedih naročil, naj posvečujemo Gospodov dan.  To je tretja od zapovedi, ki so naši smerokazi k srečnemu življenju in notranjemu srčnemu miru. Zapoved za nas kristjane natančneje opredeljuje cerkvena zapoved, ki pravi: »Bodi ob nedeljah in zapovedanih praznikih pobožno pri sveti maši.« Škofje zbrani na zadnjem vatikanskem koncilu, pa so zapoved ponovno podčrtali: »Osmi dan se po pravici imenuje Gospodov dan ali nedelja. Ta dan se morajo namreč verniki zbrati, da se ob poslušanju božje besede in z udeležbo pri evharistiji  spominjajo trpljenja, vstajenja in poveličanja Gospoda Jezusa, ter se zahvalijo Bogu...« (Konstitucija o svetem bogoslužju).

 

Danes nekateri verniki pravijo: »Nimamo časa, da bi se udeleževali maše in cerkvenih obredov.« Ker starši tako pravijo, tudi otroci, ki hodijo k verouku, nimajo več časa. Radi bi šli k prvemu obhajilu in birmi, malo časa si morda še vzamejo za verouk, da bi šli k maši pa ni časa. Ravno v tistem času, ko je maša se morajo doma učiti, ali iti s starši na sprehod, v trgovino, vikend, smučanje,   …, vsaj tako pravijo.

 

V naši župniji imamo 4 nedeljske maše in eno v Kungoti, ki jo tudi župnik iz Kidričevega opravlja, torej imamo pet nedeljskih maš.

 

Nedeljske maše so: V soboto ob 10.30 v domu varovancev in ob 18. uri v župnijski cerkvi, v nedeljo pa ob 9. uri za odrasle in 10.30 družinska maša, pri kateri sodelujejo starši in otroci. Verniki se moramo zavedati, da so zakramenti naše največje bogastvo, ki jih sprejemamo dostojno in spoštljivo. Za sprejem jih moramo dovolj poznati (verouk) in jih sprejeti z vero. Vera pa je vezana na življenje iz tega, kar nam je zapustil Kristus, to pa sprejem zakramentov in poslušanje Božje besede, kar vsako nedeljo obhajamo pri sveti maši.

 

Če bi nekdo redno hodil k sveti maši in bolj malo k verouku, bi mu zakramente lahko podelili. Z udeležbo pri maši bi življenje po veri poznal. Ni pa prav, če bi podeljevali zakramente (birmo in obhajilo) tistim, ki so se morda pri verouku nekaj naučili, pa tega v življenju ne živijo, ne živijo iz tega, kar nam je zapustil Kristus - od svete maše.

 

Tudi to je res, kar večkrat slišimo. Prav je, da so tisti, ki gredo prvemu obhajilu in birmi enakopravni. Da se vsi, ki hodijo k verouku, vsi tudi udeležujejo svete maše. Pa tudi to, župnija je skupnost -  velika družina. Starejši župljani imajo pravico in dolžnost poznati in spremljati svoje mlajše brate in sestre po veri, zato jih morajo videti tudi pri sveti maši. Najbolj pomembno pa je, da naši mladi verniki zaživijo lepoto naše vere s tem, da jo poznajo in iz bogastva Jezusa črpajo moč za svoje življenje, kar omogoča udeležba pri sveti maši.

 

Župnije okrog nas so že pred leti določile, da za prejem zakramentov vsak veroučenec zbere 30 (Ptuj) ali 25 (Hajdina) nedeljskih listkov. Ker smo že na polovici šolskega leta, smo se pri nas odločili za 20 listkov v šolskem veroučnem leto 2019- 2020. Včasih nedeljskih listkov ni bilo. Ni bilo potrebno, ker so starši ali stari starši bolj redno hodili in pošiljali otroke k sveti maši.         

                                                            

župnik

 

 

Verouk

 

Veroučenci od 2. – 7. razreda so začeli z veroukom v mesecu septembru,

 

v mesecu oktobru pa se začne verouk tudi za 1. razred.

Vpis k verouku bo 7. oktobra ob 16. uri.

 

Vstopili smo že v mesec oktober, ko se bomo skupaj z Marijo, Jezusovo in našo materjo zbirali pri molitvah rožnega venca.

 

Rožni venec bodo molili veroučenci vsako nedeljo v mesecu oktobru ob 10.25 po sledečem razporedu:

 

nedelja

molijo veroučenci

6. oktobra

2, 3. in 7. razred

13. oktobra

6. razred

20. oktobra

5. razred

27. oktobra

1. in 4. razred

 

Vsakokrat vabljeni pravzaprav vsi veroučenci in kolikor je mogoče tudi starši, vsak veroučenec pa se naj udeleži molitev vsaj eno nedeljo.

 

Pred mašo bomo vsakokrat postavili kip Marije, ob kateri smo se zbirali pri šmarnicah, nato bo sledila molitev in sveta maša.

 

Po maši bomo zopet polnili vrečke s sivko, katere boste lahko odnesli domov po maši na zahvalno nedeljo.

Katehistinja

 

 

Učbeniki v prihodnjem letu

 

razred

Naslov učbenikov

knjiga

zvezek

        €

1.

PRAZNUJMO IN SE VESELIMO

knjiga

zvezek

-

10.00

2.

PRAZNUJMO Z JEZUSOM

knjiga

zvezek

-

10,00

3.

KRISTJANI PRAZNUJEMO

novo

zvezek

-

10,00

4.

POT V SREČNO ŽIVLJENJE

knjiga

zvezek

8,50

5,50

5.

ZNAMENJA NA POTI K BOGU

knjiga

zvezek

8,50

5,50

6.

SKUPAJ V NOVI SVET

knjiga

zvezek

8,50

5,50

7.

KDO JE TA?

Knjiga

zvezek

8,50

5,50

ZA VSE

LITURGIČNI ZVEZEK + nalepka

 

2,80

 

Tudi letos bodo starši prispevali 30 €, tisti starši, ki bodo otroka vpisali prvikrat, pa bodo izpolnili PRIJAVNICO ZA VEROUK.

 

Provizorični urnik za leto 2019-20

dan

ura

razred

poučuje

prostor

ponedeljek

16

6. r.

župnik

spodnja učilnica

ponedeljek

16

1. r.

katehistinja

mladinska soba

ponedeljek

17

3. r.

katehistinja

mladinska soba

torek

16

7. r.

župnik

mladinska soba

torek

16

4.  r.

katehistinja

spodnja učilnica

torek

17

2. r.

katehistinja

mladinska soba

Sreda

15.30

5. r.

katehistinja

spodnja učilnica

 

Verouk za 1. razred bomo začeli 7. oktobra. Prvi dan verouka bo obenem vpis k verouku. 

 

Za birmance bodo posebne priprave:

  • 1. September po maši ob 9. uri roditeljski sestanek s starši birmancev, na katerem bodo navzoči tudi birmanci.
  • V soboto 14. septembra je župnijsko romanje in takrat, 14. septembra ne bo verouka. 13. in 14. so predvidene duhovne vaje za birmance naše župnije pri sv. Trojici v Podlehniku, za ostale termine se bomo še dogovorili.

 

 

Verski tisk za mlade

Mavrica

Slovenska katoliška revija, ki otrokom na zanimiv način odgovarja na vprašanja o Bogu in večnosti, predšolskim otrokom ponuja obilo branja skupaj s starši, šolarjem širi obzorja, budi radovednost - prava revija za vse navihane, radovedne, vedoželjne otroke!

 

Cena posamezne številke je 3,70 evra.

Letna naročnina s popustom je 39,90 evra.

 

Letna naročnina vključuje 10 rednih številk + Mavrični poletni zabavnik. Novi naročniki prejmete darilo: knjigo 5 jezikov ljubezni otrok in obesek angelčka.

 

 

Najst


• Ste prerasli Mavrico? Se pripravljate na birmo? Hodite v srednjo šolo? Čas je za #najst!

• Z vami razvijamo talente, premišljujemo o odnosu fant–punca, vrtimo svet, klikamo po pop sceni, poslušamo glasbo, spremljamo modne smernice, se pripravljamo na birmo in po njej prinašamo evangelij svetu.

• Živimo z roko v roki z družabnimi omrežji. V vsaki številki vabimo k reševanju izzivov, ki jih bomo objavljali na različnih družabnih omrežjih.

• Ob naročilu novi naročniki prejmete darilo: knjigo Iskrice Svetega Duha in zapestnico.

Plačilo je možno tudi v dveh obrokih.

Cena posamezne številke je 4,50 evra.
Naročnina za 6 številk letno je 27,00 evra.

 

Letna naročnina: 27,00 €

 

 

 

On je moja pot, on je moje življenje

 

Kmalu se bodo končali brezskrbni počitniški dnevi in zopet bomo zakorakali novim izzivom naproti. Začelo se bo novo šolsko in veroučno leto.

Starši ste otroka  dali krstiti v želji, da bi bil deležen božjega varstva in obljubili, da ga boste versko vzgajali. V najnežnejših letih ste mu govorili o angelčku varuhu in ga morda naučili tudi kakšno molitev.

In že je tu čas, ko je potrebno iti v šolo in k verouku.

 

Verouk je pomemben del verske vzgoje. Otrokom pomaga spoznavati Boga in Božje življenje, ki so ga prejeli pri svetem krstu in ga vedno znova obnavljamo pri mašah in zakramentih.

Spoštovani starši, tudi v letošnjem letu naredimo to, kar je naša naloga in dolžnost, vi in mi, Boga pa prosimo za moč in pogum, za rast in blagoslov.

Pa naj zapišem še tole:

Zakrament prvega svetega obhajila veroučenci prejmejo v 3. razredu – če so hodili k verouku vsaj dve leti in zakrament svete birme v 8. ali 9. razredu ob izpolnjenem pogoju, da so hodili k verouku vsaj 7.  let.

 

NIKOLI NI PREPOZNO, kot lahko preberemo na prejšnjih straneh. Res je, da lahko otrok v kasnejših letih pridobi vse zakramente. A pomislite tudi na to, da ga boste prikrajšali za Božjo ljubezen, za spoznavanje in doživljanje Božje ljubezni z vrstniki in prijatelji.

K verouku zato vabimo tudi vse, ki so morda  v 2., 3.,… razredu in do sedaj verouka še niso obiskovali. Vključili jih bomo v razred, v

 katerem so v osnovni šoli, glede prejema zakramentov pa se je potrebno dogovoriti z gospodom župnikom.

 

 

Želimo vam

Blagoslovljeno in uspešno

novo šolsko in veroučno leto!

Cvetka Bračun

 

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF