Preskoči na vsebino


VEROUČNI URNIK

Verniki v nedeljah in praznikih gremo k sveti maši

 

V svetem pismu beremo, da je Bog v desetih zapovedih naročil, naj posvečujemo Gospodov dan.  To je tretja od zapovedi, ki so naši smerokazi k srečnemu življenju in notranjemu srčnemu miru. Zapoved za nas kristjane natančneje opredeljuje cerkvena zapoved, ki pravi: »Bodi ob nedeljah in zapovedanih praznikih pobožno pri sveti maši.« Škofje zbrani na zadnjem vatikanskem koncilu, pa so zapoved ponovno podčrtali: »Osmi dan se po pravici imenuje Gospodov dan ali nedelja. Ta dan se morajo namreč verniki zbrati, da se ob poslušanju božje besede in z udeležbo pri evharistiji  spominjajo trpljenja, vstajenja in poveličanja Gospoda Jezusa, ter se zahvalijo Bogu...« (Konstitucija o svetem bogoslužju).

 

Danes nekateri verniki pravijo: »Nimamo časa, da bi se udeleževali maše in cerkvenih obredov.« Ker starši tako pravijo, tudi otroci, ki hodijo k verouku, nimajo več časa. Radi bi šli k prvemu obhajilu in birmi, malo časa si morda še vzamejo za verouk, da bi šli k maši pa ni časa. Ravno v tistem času, ko je maša se morajo doma učiti, ali iti s starši na sprehod, v trgovino, vikend, smučanje,   …, vsaj tako pravijo.

 

V naši župniji imamo 4 nedeljske maše in eno v Kungoti, ki jo tudi župnik iz Kidričevega opravlja, torej imamo pet nedeljskih maš.

 

Nedeljske maše so: V soboto ob 10.30 v domu varovancev in ob 18. uri v župnijski cerkvi, v nedeljo pa ob 9. uri za odrasle in 10.30 družinska maša, pri kateri sodelujejo starši in otroci. Verniki se moramo zavedati, da so zakramenti naše največje bogastvo, ki jih sprejemamo dostojno in spoštljivo. Za sprejem jih moramo dovolj poznati (verouk) in jih sprejeti z vero. Vera pa je vezana na življenje iz tega, kar nam je zapustil Kristus, to pa sprejem zakramentov in poslušanje Božje besede, kar vsako nedeljo obhajamo pri sveti maši.

 

Če bi nekdo redno hodil k sveti maši in bolj malo k verouku, bi mu zakramente lahko podelili. Z udeležbo pri maši bi življenje po veri poznal. Ni pa prav, če bi podeljevali zakramente (birmo in obhajilo) tistim, ki so se morda pri verouku nekaj naučili, pa tega v življenju ne živijo, ne živijo iz tega, kar nam je zapustil Kristus - od svete maše.

 

Tudi to je res, kar večkrat slišimo. Prav je, da so tisti, ki gredo prvemu obhajilu in birmi enakopravni. Da se vsi, ki hodijo k verouku, vsi tudi udeležujejo svete maše. Pa tudi to, župnija je skupnost -  velika družina. Starejši župljani imajo pravico in dolžnost poznati in spremljati svoje mlajše brate in sestre po veri, zato jih morajo videti tudi pri sveti maši. Najbolj pomembno pa je, da naši mladi verniki zaživijo lepoto naše vere s tem, da jo poznajo in iz bogastva Jezusa črpajo moč za svoje življenje, kar omogoča udeležba pri sveti maši.

 

Župnije okrog nas so že pred leti določile, da za prejem zakramentov vsak veroučenec zbere 30 (Ptuj) ali 25 (Hajdina) nedeljskih listkov. Ker smo že na polovici šolskega leta, smo se pri nas odločili za 20 listkov v šolskem veroučnem leto 2019- 2020. Včasih nedeljskih listkov ni bilo. Ni bilo potrebno, ker so starši ali stari starši bolj redno hodili in pošiljali otroke k sveti maši.         

                                                            

župnik

 

 

Verouk

 

Veroučenci od 2. – 7. razreda so začeli z veroukom v mesecu septembru,

 

v mesecu oktobru pa se začne verouk tudi za 1. razred.

Vpis k verouku bo 7. oktobra ob 16. uri.

 

Vstopili smo že v mesec oktober, ko se bomo skupaj z Marijo, Jezusovo in našo materjo zbirali pri molitvah rožnega venca.

 

Rožni venec bodo molili veroučenci vsako nedeljo v mesecu oktobru ob 10.25 po sledečem razporedu:

 

nedelja

molijo veroučenci

6. oktobra

2, 3. in 7. razred

13. oktobra

6. razred

20. oktobra

5. razred

27. oktobra

1. in 4. razred

 

Vsakokrat vabljeni pravzaprav vsi veroučenci in kolikor je mogoče tudi starši, vsak veroučenec pa se naj udeleži molitev vsaj eno nedeljo.

 

Pred mašo bomo vsakokrat postavili kip Marije, ob kateri smo se zbirali pri šmarnicah, nato bo sledila molitev in sveta maša.

 

Po maši bomo zopet polnili vrečke s sivko, katere boste lahko odnesli domov po maši na zahvalno nedeljo.

Katehistinja

 

 

Učbeniki v prihodnjem letu

 

razred

Naslov učbenikov

knjiga

zvezek

        €

1.

PRAZNUJMO IN SE VESELIMO

knjiga

zvezek

-

10.00

2.

PRAZNUJMO Z JEZUSOM

knjiga

zvezek

-

10,00

3.

KRISTJANI PRAZNUJEMO

novo

zvezek

-

10,00

4.

POT V SREČNO ŽIVLJENJE

knjiga

zvezek

8,50

5,50

5.

ZNAMENJA NA POTI K BOGU

knjiga

zvezek

8,50

5,50

6.

SKUPAJ V NOVI SVET

knjiga

zvezek

8,50

5,50

7.

KDO JE TA?

Knjiga

zvezek

8,50

5,50

ZA VSE

LITURGIČNI ZVEZEK + nalepka

 

2,80

 

Tudi letos bodo starši prispevali 30 €, tisti starši, ki bodo otroka vpisali prvikrat, pa bodo izpolnili PRIJAVNICO ZA VEROUK.

 

Provizorični urnik za leto 2019-20

dan

ura

razred

poučuje

prostor

ponedeljek

16

6. r.

župnik

spodnja učilnica

ponedeljek

16

1. r.

katehistinja

mladinska soba

ponedeljek

17

3. r.

katehistinja

mladinska soba

torek

16

7. r.

župnik

mladinska soba

torek

16

4.  r.

katehistinja

spodnja učilnica

torek

17

2. r.

katehistinja

mladinska soba

Sreda

15.30

5. r.

katehistinja

spodnja učilnica

 

Verouk za 1. razred bomo začeli 7. oktobra. Prvi dan verouka bo obenem vpis k verouku. 

 

Za birmance bodo posebne priprave:

  • 1. September po maši ob 9. uri roditeljski sestanek s starši birmancev, na katerem bodo navzoči tudi birmanci.
  • V soboto 14. septembra je župnijsko romanje in takrat, 14. septembra ne bo verouka. 13. in 14. so predvidene duhovne vaje za birmance naše župnije pri sv. Trojici v Podlehniku, za ostale termine se bomo še dogovorili.

 

 

Verski tisk za mlade

Mavrica

Slovenska katoliška revija, ki otrokom na zanimiv način odgovarja na vprašanja o Bogu in večnosti, predšolskim otrokom ponuja obilo branja skupaj s starši, šolarjem širi obzorja, budi radovednost - prava revija za vse navihane, radovedne, vedoželjne otroke!

 

Cena posamezne številke je 3,70 evra.

Letna naročnina s popustom je 39,90 evra.

 

Letna naročnina vključuje 10 rednih številk + Mavrični poletni zabavnik. Novi naročniki prejmete darilo: knjigo 5 jezikov ljubezni otrok in obesek angelčka.

 

 

Najst


• Ste prerasli Mavrico? Se pripravljate na birmo? Hodite v srednjo šolo? Čas je za #najst!

• Z vami razvijamo talente, premišljujemo o odnosu fant–punca, vrtimo svet, klikamo po pop sceni, poslušamo glasbo, spremljamo modne smernice, se pripravljamo na birmo in po njej prinašamo evangelij svetu.

• Živimo z roko v roki z družabnimi omrežji. V vsaki številki vabimo k reševanju izzivov, ki jih bomo objavljali na različnih družabnih omrežjih.

• Ob naročilu novi naročniki prejmete darilo: knjigo Iskrice Svetega Duha in zapestnico.

Plačilo je možno tudi v dveh obrokih.

Cena posamezne številke je 4,50 evra.
Naročnina za 6 številk letno je 27,00 evra.

 

Letna naročnina: 27,00 €

 

 

 

On je moja pot, on je moje življenje

 

Kmalu se bodo končali brezskrbni počitniški dnevi in zopet bomo zakorakali novim izzivom naproti. Začelo se bo novo šolsko in veroučno leto.

Starši ste otroka  dali krstiti v želji, da bi bil deležen božjega varstva in obljubili, da ga boste versko vzgajali. V najnežnejših letih ste mu govorili o angelčku varuhu in ga morda naučili tudi kakšno molitev.

In že je tu čas, ko je potrebno iti v šolo in k verouku.

 

Verouk je pomemben del verske vzgoje. Otrokom pomaga spoznavati Boga in Božje življenje, ki so ga prejeli pri svetem krstu in ga vedno znova obnavljamo pri mašah in zakramentih.

Spoštovani starši, tudi v letošnjem letu naredimo to, kar je naša naloga in dolžnost, vi in mi, Boga pa prosimo za moč in pogum, za rast in blagoslov.

Pa naj zapišem še tole:

Zakrament prvega svetega obhajila veroučenci prejmejo v 3. razredu – če so hodili k verouku vsaj dve leti in zakrament svete birme v 8. ali 9. razredu ob izpolnjenem pogoju, da so hodili k verouku vsaj 7.  let.

 

NIKOLI NI PREPOZNO, kot lahko preberemo na prejšnjih straneh. Res je, da lahko otrok v kasnejših letih pridobi vse zakramente. A pomislite tudi na to, da ga boste prikrajšali za Božjo ljubezen, za spoznavanje in doživljanje Božje ljubezni z vrstniki in prijatelji.

K verouku zato vabimo tudi vse, ki so morda  v 2., 3.,… razredu in do sedaj verouka še niso obiskovali. Vključili jih bomo v razred, v

 katerem so v osnovni šoli, glede prejema zakramentov pa se je potrebno dogovoriti z gospodom župnikom.

 

 

Želimo vam

Blagoslovljeno in uspešno

novo šolsko in veroučno leto!

Cvetka Bračun

 

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF