Preskoči na vsebino


POMEMBNO V TEM MESECU

2. oktober

→ pred družinsko/otroško mašo otroci iz 1., 2., 3. razreda in njihovi starši/stari starši  molijo rožni venec

→ Krst malega Leona

4. oktober

seja Župnijske karitas

5. oktober

duhovniška dekanijska rekolekcija na Vidmu

6. oktober

molitvena skupina – molitve za duhovne poklice

7. oktober

→ obisk starejših

→ molitvena skupina – molitve prvega petka

8. oktober

→ maša z maziljenjem v domu varovancev

     Karitas – pogostitev varovancev

→ molitvena skupina – molitve prve sobote

9. oktober

→ molitvena skupina – molitev pred Najsvetejšim ob 8.30 do svete maše

→ maša z maziljenjem

     Karitas – pogostitev udeležencev starejših

     od 60 let

14. do 16. oktober

duhovne vaje v Olimju za molivce in župnijske animatorje za duhovne poklice

15. oktober

srečanje bodočih birmancev z nadškofom v Mariboru

16. oktober

pred družinsko/otroško mašo otroci iz 4. in 5. razreda ter njihovi starši/stari starši  molijo rožni venec

20. oktober

seja ŽPS

21. oktober

srečanje svetopisemske skupine

23. oktober

→ pred družinsko/otroško mašo otroci iz 6 in 7. razreda ter njihovi starši/stari starši  molijo rožni venec

→ misijonska nedelja - udeležba osrednje proslave v Rogaški Slatini

24. do 26. oktober

Duhovniški dnevi na Pohorju

30. oktober

→ Karitas – pri maši Karitas deli vrečke 'za zbiranje pomoči potrebnim'

→ rožni venec pred družinsko/otroško mašo molijo starši/stari starši in botri,…

 

 

Katehumenat

Si že starejši in bi rad sprejel krst, prvo obhajilo ali birmo? Vpiši se na katehumenat. Ta bo potekal za župnije ptujske in zavrčke dekanije na Ptuju v kloštru.  Informativna srečanja so: 13.,  20. in 27. oktobra ob 19.30. Čas srečanj bo po dogovoru. Prijave in informacije p. Andrej Sotler br.andrej.sotler@gmail.com

 

 

Bolniško maziljenje

Župnijska karitas vsako leto pripravi tudi srečanje s starejšimi župljani z mašo in bolniškim maziljenjem. To tudi seveda spada k poslanstvu Karitasa. V opisu prioritetnega področja Karitasa je zapisano: »Zavedamo se, da naša prioriteta ni zgolj izvajanje programov. V skladu z načelom družbenega nauka Cerkve, je na prvem mestu človek…«. Cerkev razume skrb za človeka kot skrb za telo in dušo.

 

Bolniško maziljenje v domu varovancev. Letos bo Župnijska karitas pripravila  sveto mašo z maziljenjem v soboto, 8. septembra ob 10. uri. Po maši bo sledilo veselo druženje in pogostitev navzočih.

 

Bolniško maziljenje v župnijski cerkvi. Ker so še vedno delne omejitve ali vsaj bojazen pred okužbami korona virusa, bomo v nedeljo, 9. oktobra pri maši delili bolniško maziljenje starejšim vernikom, ki se maziljenja v domu ne bodo udeležili. Po maši bo Župnijska karitas pogostila navzoče. K maziljenju so vabljeni verniki, ki letos še niso sprejeli bolniškega maziljenja na kaki romarski poti ali drugem srečanju bolnikov oziroma sodijo, da je to za njihovo pešanje zdravja priporočljivo.

 

Zakaj maziljenje?

Odgovor nam daje Sveto pismo. V pismu apostola Jakoba beremo: »Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem. In molitev vere bo rešila bolnika in Gospod ga bo okrepil; če je storil grehe, mu bodo odpuščeni (Ja 5, 14-15).

 

Namen maziljenja je torej: 'Da bi molitev vere bolnika rešila, da bi ga Gospod okrepil in da bi mu bili odpuščeni grehi'. Ko nekdo zboli in vidi kako mu zaradi starosti ali bolezni pešajo moči, se mu velikokrat prikradejo vse mogoče misli, npr. da se nobeden zanj ne meni, da je odveč, … Poudarek maziljenja je torej: »Bog te ima rad tudi sedaj, ko je zate nastopila drugačna doba tvojega življenja. Iz teh negativnih misli, ga bo rešila molitev - povezanost z Bogom. On ga bo okrepil, pravi apostol Jakob. V župniji vabimo vernike k sveti maši in molitvam, gotovo pa je neizpodbitno res, kdor je zaživel župnijsko skupnost, srečanja pri maši in obredih, bo mnogo lažje nosil vse težave. Posebno nalogo imajo zakramenti. Za starejše in bolne Kristus je ta zakrament ustanovil zato, da odganja hudega duha, satana, njegove hudobne misli in krepi povezanost z Bogom.

Bolniško maziljenje lahko podelimo posamezniku. Cerkev podeljuje bolniško maziljenje tudi večjemu številu vernikov, ki so »zbrani na romanjih, ali podobnem shodu…,«  pravi obrednik Previdevanje bolnikov (83).

 

Odpuščeni so mu grehi. Te zadnje besede so verniki velikokrat poudarjali in morda pozabili na celotno sporočilo. Poleg spovedi je zakrament, pri katerem se odpuščajo grehi tudi bolniško maziljenje. 'Sveto popotnico' so duhovniki navadno zelo slovesno delili. Oba zakramenta;  spoved in bolniško maziljenje pomnožita vero in Gospod prejemnika okrepi. Podeljuje ju lahko le duhovnik z duhovniškim posvečenjem.

 

 

 

Pomembna vabila in napovedi

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice bo potekal 10. avgusta na Ptujski gori. Pred pandemijo smo navadno imeli to soboto župnijsko romanje. Pomembnost tega molitvenega dne v tem času, ko tudi naša nadškofija doživlja pomanjkanje duhovnih poklicev, nas vabi, da se tega molitvenega dne udeležimo.

Župnijsko romanje. - Na zadnjem srečanj ŽPS smo načrtovali, da bomo šli v mesecu septembru na romanje. Sveto mašo bi imeli pri Sv. Miklavžu pri Ormožu. Nato bi si ogledali lepote in zanimivosti teh krajev. Predviden datum romanja je sobota, 24. september.  

Škofijski odbor za mlade Maribor - ROMANJE V SRBIJO od 2. do 5. NOVEMBRA. Za vodilo letošnjega romanja smo vzeli besede iz Lukovega evangelija: »Mladenič, rečem ti: Vstani!« (Lk 7,14) in nam služijo kot priprava na tisto daljšo pot, ki jo bomo naredili drugo leto v začetku meseca avgusta v Lizbono na Svetovni dan mladih. V Lizboni se nam bo pridružil tudi papež Frančišek, tako, da bomo nekaj dni preživeli skupaj z njim. 

Jure Sojč in Samo Pučnik, voditelja ŠOM-Maribor

 

 

SREČANJE PRIPRAVNIKOV NA BIRMO - BIRMANEC.SI –

pismo msgr. Alojzija Cvikla DJ z ekipo birmanec.si

Spoštovani katehetje, ketehistinje, katehisti in drugi sodelujoči v birmanski pastorali!

V soboto, 15. oktobra, bo v prostorih Zavoda Antona Martina Slomška potekalo srečanje pripravnikov na birmo z nadškofom Alojzijem Cviklom pod naslovom »LUČ, KI PRIŽIGA LUČ«. Srečanje bo predvidoma potekalo od 9.30 do 15.00 in se bo začelo s sveto mašo ter nadaljevalo z delavnicami in srečanjem z gostom, ki bo mlade nagovoril. Več informacij o srečanju, program in prijavo boste dobili po e-pošti pastoralne službe ali našli na spletnem naslovu Birmanec.si. Prosim vas, da svoje kandidate povabite in se srečanja z njimi udeležite.

 

 

 

Svetopisemska skupina - VABILO

Spoštovani bratje in sestre, župljani Sv. Družine!

Jeseni stopa naša svetopisemska skupina v tretje leto srečanj (s »covidno« prekinitvijo). Srečujemo se vsak 3.petek v mesecu po večerni maši.

Pričnemo s kratko molitvijo, potem pa beremo odlomke iz Svetega pisma, o njih razmišljamo in razpravljamo. Seveda ne pričakujte kake visoke akademske debate. Smo preprosti ljudje, ki se po svojih močeh trudimo dojeti, kaj nam SP želi povedati za naše vsakdanje življenje.(za rdečo nit in pravovernost je z nami gospod župnik). Nikogar ne silimo, da razpravlja, da ne bo treme pred kakim obveznim sodelovanjem. Tudi poslušanje obrodi sadove.

Vse skupaj zaokrožimo v eno prijetno druženje in tudi malo poklepetamo. Še lepše bo, če nas bo več, zato vas vse prisrčno vabimo, pridružite se nam na prvem jesenskem srečanju v petek, 16. septembra po večerni maši.

Nasvidenje!

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF