Preskoči na vsebino


Svetopisemska skupina

Papež Frančišek: Sporočilo za svetovni dan molitve za ohranjanje stvarstva

Ko zaslišimo krike bolečine, se moramo pokesati ter spremeniti svoj življenjski slog in destruktivne sisteme. Že od prvih strani dalje nas evangelij kliče: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!« Poziva nas k novemu odnosu z Bogom, ki s seboj prinaša tudi drugačen odnos s soljudmi in stvarstvom. Današnje propadajoče stanje našega skupnega doma si zasluži enako mero pozornosti kot drugi globalni izzivi, kot so težke zdravstvene krize in vojne.

Kot je ugotavljal že papež Benedikt XVI., se uničevanje stvarstva začne takrat, ko nad seboj ne priznavamo nobene oblasti več.

Bliža se praznik VSI SVETI, ki ga je komunistični režim morda najbolj nepovratno pokvaril. Namesto slovesnega praznika vseh

svetih smo dobili mrakobnost dneva mrtvih. Prahu ni več sledilo vstajenje.

Ponovno se bo pričela vsakoletna norija, ko Slovenci pokupimo rekordno število nagrobnih sveč in tekmujemo s številom in lepoto dragih krizantem. Poleg ekološke škode, ki jo to povzroča, se vsiljuje še vprašanje, ali bogati bolj ljubijo svoje rajne kot revni. Če pristajamo na tovrstno absurdno logiko, postanemo nečimrni potrošniki, ki si prizadevamo pritegniti pozornost s stvarmi, ki  okolju resno škodujejo. Svetovni dan za ohranjanje stvarstva ni le  zgodba o okolju in tehnologiji, temveč še bolj tudi zgodba o duhovnem preskoku, ki nam omogoča, da se rešimo nepotrebne krame. Takšne, ki ne nam, ne okolju ne prinaša nobene koristi, povzroča pa veliko škodo.

 

Kateheza ni šolska ura

»Ne izvajajte verouka kot učne ure. Kateheza ne more biti še ena šolska ura, temveč živa izkušnja vere,« je 10. septembra v nagovoru udeležencem 3. mednarodnega kongresa katehistov dejal papež Frančišek in jih opogumil: »Ne bojte se. Če vas Gospod kliče v to poslanstvo, sledite mu. Sodelujte pri Jezusovem poslanstvu: oznanjati njegov evangelij.«

 

Zbogom Lilibet!

Ob smrti kraljice Elizabete II., ki se je večkrat srečala s petimi zadnjimi papeži, je Frančišek njenemu sinu in novemu kralju Karlu III. v telegramu izrazil sožalje, pohvalil njeno skrb za svoj narod in globoko vero v Jezusa Kristusa.

 

Odkrili hišo Petra in Andreja

Arheologi so v El-Araju ob obali Genezareškega  jezera odkrili ostanke bizantinske bazilike iz 5. stoletja in talni pozlačeni mozaik z napisom priprošnje k sv. Petru, »vodji in poveljniku nebeških apostolov.«Vse kaže, da gre za cerkev, zgrajeno nad hišo apostola Simona Petra in Andreja ter za ostanke Betsajde. Najdba ustreza ohranjenemu rokopisu bavarskega škofa Willibalda iz leta 725 in opisu Betsajde v spisu Jožefa Flavija iz leta 30.

 

V Kijevu plošča štirim voditeljem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši, premierjema Poljske in Češke ter predsedniku poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost

9.septembra poklonil s spominsko ploščo pred ukrajinskim parlamentom. S tem se je zahvalil za njihov obisk kmalu po začetku vojne v Ukrajini. Že ob njihovem obisku jim je Zelenski zatrdil, da je njihov obisk »v tem težkem času za Ukrajino močan znak podpore« in ga resnično cenijo.

 

Lokacija:
Print Friendly and PDF